Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

06. 12. 2018. 11:16 >> 10:51

OZBILJAN IZAZOV

Prošle godine 400 sajber napada na Zapadnom Balkanu

Na Zapadnom Balkanu u 2017. godini prijavljeno je 400 sajber napada, saopštio je na trećoj regionalnoj konferenciji za koordinaciju borbe protiv terorizma i sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, koja je otvorena danas u Istanbulu.

boxPluginImg

Konferenciju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa Vladom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Turske, zajedno sa Inicijativom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG).

"Ovaj skup predstavlja nastavak aktivnosti nakon prošlogodišnje regionalne konferencije na ovu temu, održane u Sloveniji. Ovogodišnja konferencijia okuplja predstavnike nacionalnih vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa aktivnih u oblasti borbe protiv terorizma, sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, koji razgovaraju o unaprijeđenju saradnje i koordinaciji programa i aktivnosti", saopštio je RCC.

"Suočavamo se sa značajnom promjenom prioriteta u stalno promjenljivom bezbjednosnom okruženju, od odlaska stranih terorističkih boraca iz regiona na strana ratišta tokom prethodnih godina, preko rehabilitacije i reintegracije povratnika i njihovih porodica, do fenomena kontinuirane lokalne radikalizacije, i, na kraju, jednako važnih prijetnji sajber sigurnosti. Migracije, organizovani kriminal i kontrola malokalibarskog i lakog oružja su takođe među glavnim prioritetima programa sigurnosti u regionu", rekao je na otvaranju konferencije generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

On je kazao da je sajber bezbjednost postala novo sigurnosno žarište i ozbiljan izazov na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

"U 2017. godini na Zapadnom Balkanu je prijavljeno 400 sajber napada. Internet je, istovremeno, jedan od glavnih alata savremenih terorističkih organizacija za pronalaženje, regrutovanje i obuku novih članova. Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, uloga interneta u procesu radikalizacije je očigledna, međutim lični kontakti su i dalje važni, posebno imajući u vidu primjetno povećanje broja korisnika interneta i to od 66% do 81% stanovništva, u zavisnosti o kojoj se državi radi", kazao je Svilanović.

Kako bi se na odgovarajući način pozabavili ovim izazovima, Savjet za regionalnu saradnju je naručilo studiju o sajber sigurnosti i radikalizaciji na internetu na Zapadnom Balkanu, koja će biti predstavljena na današnjem sastanku.

"Studija pod nazivom „Novo virtuelno bojno polje – Kako spriječiti radikalizaciju u sklopu kibernetičke sigurnosti Zapadnog Balkana“ daje sveobuhvatan presjek i analizu situacije u pogledu kibernetičke sigurnosti i radikalizacije na internetu u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji (šest ekonomija Zapadnog Balkana ili ZB6) kao i preporuke za unaprijeđenje ove oblasti. Studija takođe proširuje naše poimanje sajber sigurnosti izvan tradicionalnih uskih definicija, kako bi se obuhvatili internet napadi zasnovani na informacijama, sa fokusom na radikalizaciju na internetu", naveli su iz RCC-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније