Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1, Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2018. 08:43 >> 08:18
3

IZRAELSKI MEDIJI

SAD blokiraju prodaju aviona Hrvatskoj

SAD blokiraju izraelsku prodaju korišćenih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, članici NATO-a, javili su izraelski mediji.

Ranije ove godine objavljeno je da Izrael prodaje 12 aviona F-16 američke proizvodnje Hrvatskoj za 500 miliona dolara.

Grčka, Južna Koreja, Švedska i SAD su takođe ponudile Hrvatskoj da je snabdeju vojnim avionima kako bi zamijenila zastarele avione MIG-21S ruske proizvodnje.

Pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, izraelski TV Kanal 10 je javio da je vlada predsjednika SAD-a Donalda Trampa ljuta što je Izrael dodao unaprijeđene elektronske sisteme izraelske proizvodnje avionima F-16S u sklopu napora da ubijedi Hrvatsku da kupi avione.

Ti zvaničnici su rekli da SAD vjeruju kako je Izrael nefer profitirao, pošto su F-16S avioni američke proizvodnje i nije predviđeno da budu prodati trećoj strani bez odobrenja zemlje koja ih proizvodi - SAD.

U izvještaju se takođe navode izjave zvaničnika da je Hrvatska ljuta zbog odugovlačenja prodaje i da je nedavno rekla Izraelu da sredi stvar sa SAD.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je postavio to pitanje kada se u ponedjeljak sastao s državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom u Briselu. Pompeo je rekao da je on za prodaju, ali da je blokira ministar odbrane Džejms Matis koji je protiv.

Netanjahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković objavili su sporazum o prodaji u januaru i Hrvatska ga je odobrila dva mjeseca kasnije.

Izrael traži kupca za svoju zastarjelu flotu F-16 koje izraelske vazduhoplovne snage ne koriste već godinama, javila je TV Hadašot njuz. Oko 30 starih aviona je stavljeno van upotrebe posljednjih godina.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније