Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1, Objavila: R.P. ]

10. 12. 2018. 10:44 >> 10:52
6

PONOVLJENI POSTUPAK

Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Vijeće Specijalnog suda proglasilo je Darka Šarića krivim, u ponovljenom postupku, za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i osudilo ga na 15 godina zatvora. Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo.

Pored njega, kao organizatori grupe, osuđeni su i Goran Soković takođe na 15 godina zatvora, a Željko Vujanović na 14 godina zatvora.

Trojica optuženih koji su dobili status svjedoka saradnika osuđeni su na kazne od 5 do 10 mjeseci zatvora, a preostalih 18 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

U nedavno iznijetoj završnoj riječi, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge.

On je, osporavajući svjedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga „lažno optuži“. U podizanje optužnice, branio se Šarić, umoješala se tadašnja vlast.

Apelacioni sud je, odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno suđenje, ocjenio da je vijeće Specijalnog suda propustilo da „bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli“.

Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka, jer je u vijeću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrđivanju optužnice.

Optužnica protiv Šarića podnijeta je 2010. i njom su inicijalno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bjekstvu, a nakon nje je podnijeto još pet optužnica.

Više spojenih optužnica

Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za period od 2008. do 2009. godine. Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi tužilaštvo, namjeravao da krajem 2009. prebaci brodom u Evropu iz Argentine i Brazila.

U okviru akcije „Balkanski ratnik“ urugvajska policija zaplijenila je drogu u luci kraj mjesta Montevideo.

U jednoj od tih optužnica, za Šarića se tvrdi da je organizovao kupovinu skoro dvije tone kokaina u Argentini i potom je brodom prebacio preko Atlantskog okeana do obala Španije i Gibraltara gde je ribarskim čamcima prebačen na obalu radi prodaje u Evropi.

Prema navodima optužnice, dolazak prekookeanskih brodova u Argentinu je organizovao Rodoljub Radulović, u medijima poznat kao Miša Banana, koji je u bjekstvu kao i veliki broj optuženih.

Tužilaštvo tereti Šarića i da je organizovao grupu koja je kupila u Brazilu nešto više od tone kokaina i prodala je tamo, kao i da je prodala više stotina kilograma droge u Italiji.

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi da je „oprao“ bar 22 miliona eura od prodate droge.

Šarić se pominje u još jednom postupku u kojem je Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je nekim od članova Šarićeve grupe dostavljao informacije da ih policija prati i prisluškuje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније