Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

12. 12. 2018. 21:45   >>  22:01 4

VESELJI ZA VOA

Vojska Kosova bez obzira na upozorenje NATO

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, izjavio je da će se o vojsci Kosova glasati u planirano vrijeme, 14. decembra, bez obzira na upozorenja NATO-a i naglasio da ta vojska neće ugrožavati komšije.

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike, Veselji je rekao da Kosovo ima podršku SAD-a za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga i da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg "imati dobre namjere i shvatiti to kao legitimno pravo" Kosova.

"Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu, nego o partnerima NATO-a koji su usko povezani sa SAD-om i zemljama NATO-a", ocijenio je Veselji.

Povodom zabrinutosti, koju formiranje vojske Kosova izaziva u Beogradu, Veselji je rekao da je Kosovo spremno da preuzme odgovornost za Srbe, kao suverene građane na cijeloj teritoriji Kosova.

"Spremni smo da preuzmemo odgovornost za Srbe na cijeloj teritoriji. Ono što treba da se desi, jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucjenjuje da napuste Kosovske bezbjednosne snage, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni su građani i mi ćemo ih najviše poštovati", dodao je.

Carine su pitanje nacionalne bezbjednosti

Veselji je ocenio da carine koje je uvela kosovska vlada na srpske proizvode nemaju cilj da obustave dijalog.

Na pitanje da li ga brine da bi to moglo da šteti odnosima Kosova sa SAD-om, Njemačkom i EU, koje ne podržavaju takav potez, Veselji je rekao da će se Kosovo truditi da ubijedi svoje saveznike, da je podizanje carina na 100 odsto", odluka koja se odnosi na nacionalnu bezbjednost, akcija koja se odnosi na poštovanje koje Srbija treba da pokaže prema Republici Kosovo".

"To nije odluka koja namjerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Mi smo nezavisna i suverena država. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno", rekao je.

Veselji je kazao da Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente i da postoje poteškoće u prometu robe. "Spremni smo da razgovaramo, spremni smo da postignemo sporazum koji trajno sadrži reciprocitet i uzajamno poštovanje dvije nezavisne i suverene države", dodao je.

Kosovo traži priznanje od strane Srbije

Upitan šta misli o pitanju granica, koje je otvoreno u pregovorima sa Srbijom, Veselji je rekao da "Kosovo ide u pregovore sa veoma otvorenim stavom" da "Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu".

"U interesu Srbije je da napreduje ka EU, to je u interesu mira i stabilnosti u regionu. Poštujemo Srbiju. Naravno, mi ćemo tražiti da se ne krši suverenitet naše teritorije i da se vodi računa o institucionalnoj funkcionalnosti, ne želimo da stvaramo paralelni sistem u našoj zemlji", rekao je.

Na pitanje da li prihvata ideju o razmjeni teritorija koju je iznio kosovski predsjednik, Veselji je izrazio uvjerenje da će nakon 14. decembra, kada se glasa o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga, biti održana sjednica kosovskog parlamenta, kako bi se "nastavio proces dijaloga sa jasnim ciljem".

"Imamo Ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusjedskim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo", zaključio je Veselji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније