Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

13. 12. 2018. 10:56 >> 10:30
8

UKLONJEN S TRGA

Ko je i zašto bacio portret Skenderbega u Prizrenu?

Portret Đerđa Kastriotija Skenderbega uklonjen je sa Trga Prizrenske lige i bačen na parking iza zgrade opštine Prizren.

Đerđ Kastrioti Skenderbeg je borac protiv osmanskih osvajača, a prema navodima nekih istoričara bio je Srbin, kojeg su Albanci prisvojili kao svog nacionalnog heroja.

Portret je uz žičanu ogradu postavljen naglavačke, a nadležni istražuju kako je do ovoga došlo i prijete sankcijama za počinioce, prenijela je Koha Ditore.

Portret Skenderbega je na Trgu Prizrenske lige postavljen povodom 28. novemba, koji Albanci na Kosovu obilježavaju kao Dan albanske zastave i Dana opštine Prizren. 

Ovaj incident je, kako se navodi, izazvao reakcije građana ne samo u Prizrenu, nego i u drugim kosovskim opštinama. 

Fotografije portreta Skenderbega u mozaiku, postavljenog naglavačke, na društvenim mrežama je objavio autor, Besart Gaši, koji je ovaj incident nazvao sramnim i dodao da o njemu nije bio ni obaviješten. 

Gradonačelnik Prizrena, Mitaher Haskuka, izjavio je da je o ovome saznao iz medija i najavio istragu i sankcije za počinioce. 

"Mozaik je očišćen i smješten na sigurno, dok slučaj ne bude istražen, a neodgovorne osobe će biti sankcionisane", rekao Haskuka.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније