Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2018. 13:13 >> 12:46
4

KOLONA 45 VOZILA

Vojna vježba Kfor-a ili nešto drugo?

Više od 45 vozila Kfora ušlo je na sjever Kosova, nešto prije 10 sati a kreću se u koloni i idu ka Leposaviću, navodi Tanjug. Portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je danas da jedinice KFOR-a na čitavom Kosovu izvode uobičajenu regularnu vojnu vežbu i da je situacija pod kontrolom.

Prema pisanju srpskih medija, pokreti Kfora na sjeveru dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namjere da sjutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu "suvjereno odlučuje" Priština.

"U tom kontekstu, prisustvo Kfora na sjeveru, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije", konstatuje državna agencija Tanjug.

KFOR: Situacija pod kontrolom, regularna vježba na čitavom Kosovu

Povodom navoda beogradskih medija da je na sjeveru Kosova primijećena kolona, portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je danas da jedinice Kfor-a na čitavom Kosovu izvode uobičajenu regularnu vojnu vježbu i da je situacija pod kontrolom.

"Situacija je pod kontrolom, kao što vidite da je i proteklih nekoliko nedjelja, a sada se radi samo o regularnoj vježbi na čitavom Kosovu, sa ciljem ispunjavanja mandata Kfor-a, a to je osiguravanje mira", kazao je Graso za Kossev.

Graso je kazao da se radi o uobičajenoj vojnoj vežbi jedinica Kfora koja traje od juče i da se odvija u nekoliko pravaca - u zoni zapad i istok.

"Na primer, juče su se jedinice KFOR-a kretale od Uroševca ka Prizrenu i maltene, niko nije primijetio. Nemamo nijednu posebnu 'metu', već je u pitanju vježba jedinica na čitavom Kosovu i po završetku vježbe danas jedinice će se vratiti u svoje kampove", rekao je Graso i negirao navode agencije Tanjug o tome da KFOR nosi opremu za "blokadu granice".

Kossev je podsjetio da je Kfor krajem novembra najavio da će izvoditi vježbe širom Kosova, između ostalog tako što će se "u narednim danima kretati glavnim putevima širom Kosova u sklopu vježbi koje sprovode u skladu sa mandatom propisanim Rezolucijom 1244".

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније