Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug ]

14. 12. 2018. 13:13   >>  12:48 14

NAKON GLASANJA O VOJSCI

BBC: Kosovo skrenulo s evroatlantskog puta

Britanski BBC danas je pisao o glasanju u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, ocjenjujući da je Priština, ako je i dalje na evroatlantskom putu, značajno skrenula sa njega u posljednje vrijeme.

Najnoviji događaji, ocjenjuje BBC, predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa koji je Kosovo uživalo kao "marionetski projekat zapadnih sila".

Uz podsjećanje na nedavno povećanje taksi za 100 odsto na proizvode iz Srbije i, kako navode, današnje odluke o formiranju vojske, BBC primjećuje da se "obje mjere događaju protivno upozorenjima, prijetnjama i pozivima i od Evropske unije i od NATO".

Ukazuje se da je srpska premijerka Ana Brnabić toliko nezadovoljna tim vijestima da je, kako navode, pominjala i vojni odgovor, a da je predsjednik Aleksandar Vučić tražio podršku Rusije i Kine.

Inače, na teritoriji Kosova nalazi se 4.000 pripadnika Kfora koje je NATO tamo poslao 1999, podsjeća se u tekstu i konstatuje da Priština izvlači dobrobiti iz ogromne količine međunarodne pomoći.

Uprkos tome, ukazuje se, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, je nedavno optužio šeficu evropske dilomatije Federiku Mogerini da "guši" pregovore Beograda i Prištine, što se, kako se navodi, može protumačiti i kao "ujedanje ruke koja te hrani".

Haradinaj je, naime, rekao da je Mogerinijeva transformisala dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u dijalog o teritoriji, podsjeća BBC.

Oni tumače da su se te njegove riječi najviše odnosile na mnogorojne kritike Evropske unije Prištini zbog uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za Balkan sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke Džejms Ker Lindzi smatra da je vrlo teško predvidjeti gdje će se dijalog kretati, a da je Priština samo pogoršala stvari odlukom o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti (KBS) u vojsku.

"Deset godina od kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, Kosovo još uvijek nije zaokružilo državnost", navodi BBC i na prethodno postavljeno pitanje "čemu uopšte formiranje vojske", daje odgovor objašnjenjem da bi transformacijom KBS u vojsku, u najmanju ruku, Kosovo ispunilo jedan od uslova za zaokruživanje te državnosti.

Međutim, prema riječima Ker-Lindzija, odluke Prištine će se za nju pokazati kao kontraproduktivne.

On, kako se navodi u tekstu, vjeruje da je "postojanje (Prištine) pod protekcijom", u kojoj je 10 godina uživala podršku EU i SAD, Kosovo ostavilo dezorijentisanim, a da su sada na redu nova faza i nova pravila.

Iako djeluje nezamislivo da Priština, na duži period, okrene leđa Briselu, za sada je sigurno "hladno nastrojena" prema njemu, ocjenjuje BBC,

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније