Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

22. 12. 2018. 22:42 >> 22:15
30

DODIK OCIJENIO

Pravo na samoopredjeljenje priznati i RS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da pravo na samoopredjeljenje, koje međunarodni faktor nekim drugim narodima dozvoljava, treba da se prizna i Republici Srpskoj.

"Smatramo da je to legalno i legitimno pravo i to ne da bi se urušavao teritorijalni intregritet BiH, već, jednostavno, zato što to narod u RS ima pravo, kao što treba da imaju i Srbi na sjeveru Kosova da se opredijele", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On kaže da je RS, a vjeruje, i cijeloj BiH važno da imaju najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Kako je rekao, upoznao je Vučića sa situacijom u BiH I RS u vezi sa primjenom izbornih rezultata – dok su u RS oni implementirani, u Federaciji nijesu, zbog čega prijeti zastoj u konstituisanju organa u BiH.

Kako kaže Dodik, već su primjetne opstrukcije sa bošnjačke strane, koja misli da sve to treba da ide polako.

"Nama je važno i vjerujem cijeloj BIH da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ona se pokazala kao stabilan partner, ne samo u ekonomskom smislu, već i kada je riječ o očuvanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju činjenice da se BIH sastoji od dva entiteta i tri naroda", kaže Dodik.

Srbija i BiH imaju nekoliko važnih pitanja pred sobom – granice, ali i komunikacijsko povezivanje.

"Kroz istoriju se može evidentirati da je bilo malo putnih pravca iz BiH ka Srbiji, da su mostovi na Drini bili puka slučajnost, danas je drugačije i radujem se što odnose gradimo na najbolji mogući način do sada. I to nije samo pitanje bratske ljubavi", rekao je Dodik.

On je podržao incijativu Vučića za monumentalni spomenik stradanju Srba u Jasenovcu.

"Ne smijemo biti neodgovorni prema generacijama u budućnosti, Jasenovac je najveći mrtvi grad Srba, taj zločin počinile su ustaše i to ne smije da se zanemari", zaključio je Dodik.

Smatra da necivilizacijske takse, koje je Priština uvela Srbiji i BiH, obračunavajući se sa njima, treba da budu ukinute.

Prema njegovim riječima, kada se radi o Kosovu, BiH "ostaje u statusu nepriznavanja".

"To je naša politika, rekli smo da ćemo dogovor Prištine i Beograda poštovati i našu politiku usmjeriti ka tome. Takse treba ukinuti što prije, jer urušavaju regionalnu bezbjednost i stvaraju nove presedane", rekao je Dodik.

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније