Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

26. 12. 2018. 09:55   >>  09:29 1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Oko 500 djece migranata vraćeno sa granica EU

Oko 500 djece migranata i izbjeglica koja putuju bez pratnje roditelja vraćeno je sa granica Evropske unije u neku od zemalja Balkana uz primjenu sile i na neregularan način, pokazalo je istraživanje udruženja "Save the Children" i "Praxis" u kojem je učestvovalo 1.350 maloljetnika.

Dvije organizacije upozorile su da su u skoro svakom trećem od 1.350 slučajeva, prema svedočenjima migranata policija ili patrole koje obezbjeđuju granicu primjenjivali silu.

Prema sprovedenom istraživanju, najviše djece vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju, ali je bilo svjedočenja i o vraćanju sa granica Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

"Policija u Mađarskoj nas je uhvatila, primorala da sjednemo i zatim nas brutalno tukla i ponižavala 4-5 sati, prije nego što nas je vratila u Srbiju. Sipali su hladnu vodu na nas, prskali nas suzavcem, i huškali pse da nas ujedaju", rekao je 14-ogodišnji dječak iz Avganistana.

Programska direktorka Centra za migracije i raseljenost na Balkanu pri organizaciji "Save the Children" Jelena Besedić, ocijenila je da granice mogu da se štite na human način, bez primjene nasilja.

"Službenici odgovorni za zaštitu granica moraju da preuzmu odgovornost i osiguraju da su djeca bezbjedna, da mogu da se registruju i zatraže azil. Bolji monitoring granica, bilo da ga obavljaju zvanični službenici na granicama zemalja ili nezavisna tijela za zaštitu ljudskih prava, može pomoći da se izbjegnu nasilni incidenti", rekla je Besedić.

Ona je kazala i da je na kraju 2018. godina, vidljivo je da je broj dolazaka migranata i izbjeglica u Evropu najniži još od 2007. godine, zbog čega bi evropske zemlje trebale bolje da brinu o izbjegličkoj i migrantskoj djeci.

"Ova djeca se već suočavaju sa velikim brojem izazova koji ih čine veoma ranjivim. Predstavnici državnih vlasti ne bi trebalo da ih zastrašuju, pljačkaju ili tuku, već da ih zaštite", poručila je Besedić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније