Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

08. 01. 2019. 22:25 >> 22:00
10

SJUTRA U BANJALUCI

Srpska slavi Dan Republike, jake mjere bezbjednosti

Republika Srpska sjutra proslavlja Dan republike, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Tako će sjutra veče biti održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a potom prijem u Administrativnom centru Vlade.

Predviđeni su i tradicionalni prijemi kod predsjednika RS, polaganje vijenaca na spomenike poginulim borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, na Spomen-kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama, kao i na spomen-obilježje bivšem predsjedniku RS Milanu Jeliću. 

Planirana je i dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. 

Odlukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, u centru grada danas i sjutra biće privremeno zatvoreno više od stotinu ugostiteljskih objekata. 

Iz MUP-a RS saopštili su da će u gradu biti pojačane mjere bezbjednosti. 

Građanima je preporučeno da ne nose ruksake i torbe i da kod sebe imaju neki identifikacioni dokument. Predstavnici medija obavezni su da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, saopšteno je iz MUP RS. 

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan. 

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS. 

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obilježava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik. 

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obilježava kao dan RS.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније