Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

08. 01. 2019. 23:18 >> 22:50
2

POMPEO POZVAO

BiH da usvoji godišnji program za NATO

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program, koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o akcionom planu za ulazak u Alijansu (MAP), prenosi Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

U pismu upućenom Predsjedništvu BiH, Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i poziva tročlanog šefa države da ga proslijedi Briselu što je prije moguće.

"Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa Evropskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su preduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa", napisao je Pompeo.

Pompeo je naveo da je bosankohercegovačko približavanje NATO-u jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH te da razume da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose s susjedima.

Pompeo je naveo da i Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlanskim savezom.

Američki državni sekretar na kraju navodi da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, SAD žele veći stepen saradnje sa BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više je navrata kazao da želi da BiH bude "vojno neutralna država", a s njim se slaže većina predstavnika vlasti i opozicije iz Republike Srpske, navodi televizija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније