Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

11. 01. 2019. 07:51 >> 07:26
4

PRIŠTINSKA KOHA

Ko vodi dijalog Beograda i Prištine: SAD, Rusija ili EU?

Prištinska Koha objavila da sporazum Prištine i Beograda "pripremaju" SAD i Rusija. Reagovala je Maja Kocijančič, sa tvrdnjom da dijalog vodi EU, a ne SAD i Rusija.

Naime, prema pisanju prištinskog lista, predsjednik SAD priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsjednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, čemu je, tvrdi dalje taj list, prethodio susret Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana.

Poznavaoci tog procesa ocjenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

"Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije", kazao je za dnevnik politikolog Krenar Šalja. 

Međutim, prema njegovim riječima, to ne znači da pregovaračke ekipe obje strane neće imati uticaja u procesu. Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore. 

Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije koja posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, izjavila je da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitannja, uključujući i Zapadni Balkan". 

Kocijančić je u izjavi za GazetaExpres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najviše niovu, ali je dodala da je situacija "zamrznuta" nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije. 

Kocijančić je još jednom podsjetila da je Mogerinijeva pozvala Prištinu da ukine nametnute uvećane takse i dodala da EU očekuje da se Beograd i Priština "brzo vrate u dijalog s obzirom na njegov značaj". 

"Evropska unija očekuje da se Srbija i Kosovo posvete i ubrzaju dijalog, imajući u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU i konkretne koristi za građane", navela je.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније