Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Politika.rs, Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 11:50   >>  11:22 13

REDOVNO SVAKE GODINE

Srbija sveštenicima plaća doprinose

Država Srbija prošle je godine za 2.259 sveštenika i vjerskih službenika uplatila skoro 222 miliona dinara (oko 1,8 miliona eura) na ime doprinosa za njihovo zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Osiguranje se uplaćuje službenicima svih vjerskih zajednica, kojih u Srbiji ima 17.

Najviše osiguranika ima Srpska pravoslavna crkva - 1.746, Islamska zajednica - 275, Rimokatolička crkva - 65.

Kako bi dočekali sigurnu starost, doprinosi sveštenicima se uplaćuju od 2012. godine, preko Ministarstva pravde - Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, dok su monasi u Srbiji zdravstveno osigurani na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević za Tanjug kaže da osim uplate doprinosa država i novčano pomaže sveštenicima u siromašnim krajevima Srbije.

"Sveštenicima u siromašnim krajevima, ali i monasima u izolovanim manastirima, koji nemaju prihode, pomažemo sa oko 12.000 dinara (oko 100 eura) mjesečno", kaže Radojević.

Sveštenicima i vjerskim službenicima uplaćuju se doprinosi na minimalnu zaradu, što znači da kada odu u penziju mogu da računaju da će im i penzija biti najniža.

Zbog toga je sveštenicima koji imaju završen fakultet, uz odluku episkopa, omogućeno da sami dodatno uplaćuju doprinose za penzije.

"U Beogradu skoro svi sveštenici koji imaju završen fakultet, na minimalne doprinose koje uplaćuje država, uplaćuju dodatno za PIO, kako bi uvećali osnov za penziju", objašnjava Radojević.

Sveštenici i monasi SPC u dijaspori osigurani su prema zakonima te države, a Radojević kaže da im Srbija pomaže kada se ukaže potreba.

Kao primjer naveo je Hrvatsku, gdje je zakonski regulisano da država plaća sveštenicima doprinose za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, a dobijaju čak i mjesečne apanaže.

Srbija dodatno pomaže sveštenstvo u siromašnim slavonskim selima i tamo sveštenici dobijaju mjesečno pomoć do 200 eura.

Sveštenstvo i monaštvo u Srbiji liječi se u zdravstvenim ustanovama Srbije, a oni u dijaspori u zdravstvenim ustanovama tih zemalja. Monaštvo na Hilandaru, zahvaljujući Hilandarskom ljekarskom društvu, svakodnevno ima na raspolaganju po dva ljekara.

Oni ne pomažu samo monasima, već su tu i za radnike koji rade na obnovi manastira, kao i za goste.

Za monahe koji imaju ozbiljan zdravstveni problem, a žele da se liječe u Srbiji, Radojević kaže da uvijek pronađu način da budu zbrinuti u bolnicama u Srbiji, javlja Tanjug.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније