Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

14. 01. 2019. 11:37   >>  11:11 2

U GRČKOJ

Zbog Makedonije Cipras na tankom ledu

Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se ove sedmice sa glasanjem o povjerenju vladi, pošto se koalicioni partner njegove Sirize povukao iz vlade zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom o promjeni imena, piše danas Fajnenšel tajms (FT) uz ocjenu da je ulog visok ne samo za Ciprasa, već i za Skoplje, i za Balkan i za EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se previđa da grčki susjed promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih susjeda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list.

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gdje njegova partija ima 146 od 300 mjesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspjeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament, ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana.

List podsjeća da je postizanje sporazuma o rješavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog vladavine prava i organizovanog kriminala.

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubijede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristuponih pregovora. Rasparava u Atini sada prijeti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnoblaknaske susjede dok Britanci - vjerovatno - odlaze, piše FT.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније