Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

14. 01. 2019. 15:23 >> 14:54
3

I ZVANIČNO

Hrvatska poništila odluku o kupovini izraelskih aviona F-16

Vlada Hrvatske danas je i formalno poništila odluku o nabavci 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak, pošto je obavještena da Izrael nije dobio dozvolu SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, izjavio je na sjednici Vlade da će biti definisan novi model nabavke borbenih aviona, pošto budu detaljno analizirani svi razlozi koji su doveli do problema u realizaciji projekta.

"Poslije analize, donijećemo dalje procjene i odluke, kako modernizovati vazduhoplovstvo i definisati novi model za nabavku borbenog aviona", rekao je premijer na sjednici na čijem je dnevom redu bila samo tačka o stavljanju van snage odluke o nabavci borbenih aviona od Izraela.

Ministar odbrane Damir Krstičević, ponovo je odbacio odgovornost hrvatske strane za neuspješnu kupovinu.

"Sve smo napravili ispravno, nema odgovornosti s hrvatske strane", rekao je Krstičević, koji je suočen sa pozivima opozicije da podnese ostavku zbog propasti projekta.

Ranije danas održana je i sjednica Vijeća za odbranu, koje je, kako je navedeno u saopštenju, pozvalo Vladu da definiše novi model nabavke višenamjenskog borbenog aviona za potrebe hrvatske vojske.

Vlada Hrvatske najavila je prošle sedmice da će poništiti odluku o nabavci borbenih aviona, pošto je dobila obavještenje od Izraela da SAD nijesu dopustile prodaju tih aviona Hrvatskoj.

SAD su blokirale Izraelu prodaju 12 aviona F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, a Izrael ih je nadogradio.

Američka strana tražila je da Izrael prije prodaje, sa aviona ukloni sve nadogradnje, a Hrvatska na to nije htjela da pristane i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li da sprovedu ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvjestio hrvatsko Ministarstvo odbrane da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na konkursu na kojem su još učestvovali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja, a tim avionima trebalo je da budu zamijenjeni dotrajali MiG-ovi 21.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније