Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2019. 23:20 >> 22:51
16

POTPISAN ZAKON

Albanski jezik postaje drugi službeni jezik u Makedoniji

Predsjednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi večeras je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog i poslao ga u Službeni vjesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vjesniku".

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sjutra u Službenom vjesniku Makedonije.

"To znači da spiker Talat Džaferi od sjutra sjednice parlamenta može da vodu na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE večeras je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vjesniku bez potpsa predsjednika države "krivično djelo koje ne zastarijeva i za koje sljeduje kazna zatvora".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније