Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 08. 2013. 08:39 >> 10:29
25

JEZICI U NASTAVI

Srpski postaje manjinski u Srbiji?

Broj djece i školskih odjeljenja u kojima se uči na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji povećava se iz godine u godinu. Osim srpskog, u učionicama u toj zemlji se čuje još 13 jezika.

Samo u osnovnim školama cjelovitu nastavu ili bar samo časove maternjeg jezika ima 44.876 učenika, pokazuju podaci Kancelarije za ljudska i manjinska prava Srbije za školsku 2011/12. godinu.

Najviše novih odjeljenja sa manjinskom nastavom, kako pišu "Novosti", mogli bi da dobiju Romi, među kojima se 6.000 osnovaca izjasnilo da želi nastavu na maternjem jeziku.

Osnove romskog i elemente kulture već uči oko 700 đaka u 12 opština. Prema riječima Vitomira Mihajlovića, predsjednika Nacionalnog savjeta Roma Srbije, njihova namjera bila je da već od septembra nastava na romskom bude masovnija i da je dobiju sva zainteresovana djeca, ali da to neće biti moguće, jer su problem kadrovi.

Nastava na manjinskim jezicima košta


Nastava na jezicima manjina izuzetno je skupa, jer časovi mogu da budu obezbijeđeni i za odjeljenja sa manje od 15 učenika, što je pravilo za časove na srpskom. Tako, recimo, makedonski uči samo petoro djece, za nastavu na hrvatskom je u prosjeku deset đaka u odjeljenju, slično je i za rumunski, rusinski, bugarski...

Da bi sve predmete, od istorije do likovnog, mogli da slušaju na maternjem jeziku, potrebno je da postoje nastavnici sa licencama. U Ministarstvu prosvjete Srbije objašnjavaju da manjinska nastava ne smije da ugrožava časove na srpskom, tj. da pravo školovanja na većinskom jeziku ne smije da bude uskraćeno srpskoj i ostaloj djeci koja to žele.

U učionicama uskoro crnogorski?

Sljedeći na listi manjinskih jezika koji bi mogao da uđe u učionice je crnogorski, jer je i njihova zajednica zainteresovana za ovo pravo.

Najmanje govornika u osnovnim školama ima makedonski - svega pet đaka u jednom odjeljenju pančevačkog sela Jabuka. Češki se uči u dvije učionice, u kojima sjedi 25 učenika, u školi u Beloj Crkvi.

U najviše opština organizovani su časovi na mađarskom - u 27 kao cjelovita nastava a u 21 školuju se na srpskom, a fakultativno uče jezik i osnove kulture.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније