Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

16. 01. 2019. 19:55   >>  20:15 1

PROTEST U BEOGRADU

Upalili svijeće za Olivera Ivanovića

U zvuke pjesme "Vostani Sebie" protestna šetnja u Beogradu povodom godišnjice od ubistva lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića završena je nešto poslije 20 časova večeras ispred Hrama svetog Save na čijem ulazu su građani ostavili svijeće, jer im nije bilo dozvoljeno da uđu.

Kolona od desetak hiljada učesnika krenula je u 18 časova sa Studentskog trga, a predvodili su je predstavnici Lokalnog fronta koji su od 12. januara pješačili do Beograda.

Oni su nosili veliki transparent na kome je pisalo "Nas je ipak više", a u potpisu "Počelo je" i "Jedan od pet miliona".

Građani nijesu nosili druge transparente, šetali su u tišini, a na Trgu Slavija su upalili svijeće i svijetla na telefonima.

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović.

Saobraćaj u centralnim gradskim ulicama kuda je prolazila kolona bio je zatvoren.

Tokom šetnje nije bilo incidenata, a nije bilo vidljivo prisustvo policije u uniformama.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta glumac Branislav Trifunović rekao je da je to memorijalna šetnja u čast "čovjeka koji je mislio svojom glavom i borio se za mir za mir i zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji".

"Godinu dana kasnije ne zna se ko ga je likvidirao i ko je izgovorio 'smaknite ga', samo smo dobili informacije ko nije", rekao je Trifunović i ocijenio da je u pitanju političko ubistvo.

Šetnju je organizovala grupa "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" koja subotom organizuje porteste u Beogradu, a sa razglasa su građani pozvani da dođu na sljedeći protest u subotu, 19. januara.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaviještena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније