Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B.

19. 01. 2019. 19:01   >>  18:29 1

"PRAVDA ZA DAVIDA"

Opstajemo i nastavljamo da djelujemo

Grupa "Pravda za Davida" saopštila je danas da opstaje uprkos sve težim i sve brutalnijim napadima, te uprkos činjenici što Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, nije u mogućnosti da slobodno djeluje.

Aktivisti grupe "Pravda za Davida" Dragan Dabić i Ozren Perduv izjavili su na konferenciji za novinare u Banjaluci da će nastaviti da djeluju, jer ih na to obavezuju nepravda i tuga roditelja ubijenog mladića, kao i traženje istine i pravde za Davida Dragičevića.

Oni su naveli da grupa djeluje 300 dana, a da je od nestanka Davida Dragičevića prošlo deset mjeseci.

Mladić je nestao 18. marta prošle godine, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno u ušču rijeke Crkvena u Vrbas 24. marta 2018. godine.

Policija je prvo tvrdila da je smrt mladića "zadesna", ali je Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića.

Ozren Perduv i Dragan Dabić su ukazali na brojne propuste tužilaštva, policije, tvrdeći da je, uporedo s tim, vlast u RS, svjesno usmjeravala istragu u pogrešnom pravcu.

"Nestao je izvještaj mrtvozornika, koji je utvrdio da Davidovo tijelo nije bilo 36 sati u vodi, da u džepovima nije bilo mobitela, zbog čega osnovano sumnjamo da je taj izvještaj nestao jer se ne uklapa u priču institucija. Šta je Tužilašto preduzelo da utvrdi ko je odgovoran zbog nestanka ovog izvještaja?", pitali su aktivisti grupe "Pravda za Davda".

Prema njihovim riječima, u samu istragu se "upleo" i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, koji je rekao da je smrt mladića nastupila utapanjem.

Policija je poslije velikog skupa i protestne šetnje građana 30. decembra prošle godine zabranila skupove grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

Od 25. decembra do 31. decembra bilo je privedeno i saslušano oko 20 članova te grupe, a protiv Davora Dragičevića podnijeta je krivična prijava za "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

Davor Dragičević posljednji put je viđen oko 23 časa 30. decembra blizu džamije Ferhadija, kada su ga opkoljavala dva kordona specijalne policije.

Od tada, on se dva puta oglasio putem Frejsbuk grupe "Pravda za Davida" sa nepoznate lokacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније