Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 01. 2019. 15:41 >> 15:11
19

1 OD 5 MILIONA

Protestima ne fali enegrija, već jasna vizija

U Srbiji su sinoć nastavljeni građanski protesti „Jedan od pet miliona“. Organizatori okupljanja za TVCG kažu da su, iako vlast nije ispunila nijedan od njihovih zahtjeva, ostvarili uspjeh, jer su usmjerili pažnju svjetskih medija na, kako ocjenjuju, loše stanje u Srbiji.

Specifičnost protesta je i činjenica da su dijelom usmjereni ne samo protiv vlasti, već i protiv djelovanja opozicije. 

Iz civilnog sektora ocjenjuju da protestima fali subjekt koji bi na pravi način kanalisao nezadovoljstvo, dok iz vlasti ponavljaju da su uvijek spremni da provjere volju naroda na izborima.

Protesti u Srbiji počeli su 8. decembra nakon što je pretučen predsjednik opozicione Levice Srbije Borko Stefanović. Od tada svake subote ulicama Beograda šeta veliki broj građana, a iako su imali više zahtjeva, kažu da je glavni cilj samo jedan – smjena vlasti.

Jedan od organizatora protesta, glumac Branislav Trifunović za TVCG kaže da su postigli uspjeh usmjeravanjem pažnje svjetske javnosti na, kako ocjenjuje, loše stanje u Srbiji.

"Mislim da nam je ova vlast otela državu. Krajnji cilj je promjena tog sistema, puno puta smo prodati za raznorazne sitne interese i mislim da je stvarno dosta", naveo je Trifunović.

I njegov kolega Nikola Kojo, jedan od govornika na sinoćnjem skupu, očekuje uspjeh od protesta, ali dodaje da je za to potrebno više uslova.

"Treba vlast da shvati da je njeno vrijeme isteklo, treba da se formira neko tijelo koje ne pripada ni vlasti ni opoziciji i to je to", kaže Kojo.

Organizatori okupljanja više puta su kritikovali i opoziciju, tražeći od njih da napuste sve institucije i naprave jasnu strategiju. Protestima ne fali energije, već jasna vizija, odnosno subjekt koji bi na pravi način kanalisao nezadovoljstvo građana ocjenjuju u civilnom sektoru.

"Veliki broj mladih odlazi iz zemlje što je veliki problem. Nedostaju noseće generacije za promjene od 35 do 50 godina. Svi ovi protesti i nezadovoljstvo koje se akumulira nemaju subjekt koji bi mogao artikulisati, ne samo to nezadovoljstvo, već i viziju budućnosti Srbije", kazala je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je poručio da među onima koji protestuju ima pristojnih ljudi sa kojima je srpeman da razgovara, ali ne i sa predstavnicima opozicije, jer, kako je rekao, ne želi da podliježe političkim pritiscima.

Iz vlasti su takođe više puta ponovili da su spremni na izbore, iako je njihov redovan termin 2020.

Ipak, ne bi bilo čudno da građani Srbije ove godine izađu na birališta, jer je od uvođenja višestranačja u Srbiji održano više vanrednih nego redovnih izbora.

Borislav Višnjić, TVCG

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније