Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2019. 09:44   >>  09:15

PLANIRANA GRADNJA

Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Glavni grad Srbije uskoro bi, prema posljednjim najavama, mogao da dobije groblje kućnih ljubimaca. Pripreme za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u Beogradu nalaze se u poodmakloj fazi, a krajem decembra usvojen je i urbanistički projekat.

Kompleks groblja funkcionalno biće podijeljen u tri cjeline, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu gdje će biti smješten objekat za uprljavljanje životinjskim leševima.

Administrativna zona pretpostavlja i administrativni objekat koji će služiti korisnicima usluga groblja za završavanje procedura oko preuzimanja životinjskih ostataka, organizovanja sahrana i ispraćaja za svoje ljubimce.

U srednjoj zoni nalaziće se samo groblje, ali i mogućnost izgradnje objekata kompatibilne namjene poput komemorativnog centra, kapele i vjerskog objekta, kao i objekta sa lokalima u funkciji groblja, dok će se u zadnjoj zoni nalaziti objekat sa tehničkim prostorijama, hladnjačama i krematorijumom, prenosi portal Beobuild.

Groblje za kućne ljubimce takođe je organizovano u cjeline sa mogućnošću različitih tipova sahranjivanja. Najveći dio biće sa klasičnim grobnim mjestima u nizu, neposredno okruženim pješačkim stazama i uređenim parterom, ali će postojati i veliki broj mjesta za urne sa pepelom životinja.

Ukupan kapacitet groblja biće preko 2.300 mjesta, od čega više od 1.500 grobnih mjesta i skoro 800 mjesta za urne. Pored uređenog partera, groblje kućnih ljubimaca opasavaće zeleni zaštitini pojas širine 16 metara. Poštujuci trenutni raspored zelenila na parceli, projekat je planiran uz minimalne intervencije na postojećoj vegetaciji.

Uz široku centralnu aleju sa grobnim mjestima u nizu planiran je i ružičnjak "vrt sjećanja", gdje će postojati slobodan prostor za posipanje pepela; zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje.

Zajedničko sahranjivanje podrazumijeva otvoren travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obilježija, a nalaziće se u zadnjem dijelu groblja. Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mjesta za svoje ljubimce u zavisnosti od velicine životinje.

Iako je otvaranje ovog groblja najavljeno za prošlu godinu, tek je u decembru usvojen urbanistički projekat. Još uvijek nije sigurno kada će krenuti gradnja ovog komunalnog objekta, međutim usvojena dokumentacija je važan preduslov. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније