Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 01. 2019. 20:03 >> 08:00
1

ZAVRŠNA RIJEČ

"Milošević naložio ubistvo Ćuruvije"

Advokat Slobodan Ružić rekao je danas, u završnoj riječi u Specijalnoj sudu u Beogradu, da činjenice ukazuju da je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević nalogodavac ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. i da je uvjeren da ga je supruga Mira Marković podstrekivala na taj zločin.

Ružić, punomoćnik djece novinara Slava Ćuruvije, rekao je da je Milošević jedini imao apsolutnu moć u državi i takvu mogućnost da iskoristi državne resurse ne samo u tom slučaju, već i kod pokušaja ubistva lidera Sprskog pokreta obnove Vuka Draškovića i nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića.

"Ćuruvija je ubijen samo zato što se drznuo da se suprotstavi jednom zločinačkom režimu i to tako što je preko svojih novina pokušao da se bori za istinu", kazao je Ružić.

Ružić je naveo i da je Milošević Ćuruviju označio kao državnog neprijatelja nakon čega je otpočeo njegov otvoreni progon.

Prema njegovim rečima, novinari koji su imali hrabrosti da stvari nazivaju pravim imenom bili su izloženi "rafalnoj paljbi državnih medija".

"Na kraju se prešlo na pravu rafalnu paljbu", ocijenio je Ružić.

Kako je rekao sve vrijeme dok je pisao završnu reč, osjećao je mučninu u stomaku zbog podsjećanja na "užasno vrijeme '90-tih godina" iz kojeg nismo izvukli pouke.

"Još je u Srbiji prisutno relativizovanje zločina počinjenih u naše ime pa i ovog strašnog ubistva, poznatog beogradskog novinara", rekao je Ružić.

Advokat Rajko Danilović koji zastupa Branku Prpu u čijem je prisustvu njen suprug ubijen, rekao je da je tokom suđenja dokazana krivica ptuženih - bivših pripadnika Državne bezbjednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

On je ukazao da je tadašnji Zakon o informisanju bio takav da je svako mogao da pokrene postupak protiv medija.

"Ćuruvijini mediji su bili izloženi progonu", rekao je Danilović podsjećajući da je Ćuruvija bio vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin.

Advokat Nikola Barović, punomoćnik Branke Prpe, rekao je Ćuruvija uprkos brojnim savjetima, nije ni po cijenu života otišao iz Beograda.

"Ćuruvija je ubijen iz političkih razloga", ocijenio je Barović u završnoj riječi.

Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavlja se sjutra u Specijalnom sudu, a završne riječi trebalo bi da iznese odbrana.

Prije advokata, danas je iznošenje reči završio postupajući tužilac Milenko Mandić koji je predložio sudskom vijeću da na maksimalne kazne od 40 godina zatvora osudi optužene za ubistvo.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније