Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

26. 01. 2019. 11:12 >> 10:42
9

LJIMAJ PORUČIO

Kosovo se ne može i rušiti i koristiti kao tržište

Zamjenik premijera Kosova i kopredsjedavajući pregovaračke ekipe Kosova za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj, izjavio je da je na Kosovu promijenjen vladajući diskurs i da se više neće dozvoliti da neko radi na njegovom rušenju i istovremeno koristi kosovsko tržište.

Komentarišući izjavu američke ambasade u Prištini da treba pod hitno ukinuti takse koje su uspostavljene za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao da Kosovo ne preduzima mjere u suprotnosti sa interesima SAD, pošto su SAD "suvlasnik slobode Kosova", ali da sada zauzima drugačije pozicije.

"Kosovo se ne može više tretirati kao što je tretirano od strane susjedne države, koja se angažuje da ruši Kosovo i istovremeno stremi kosovskom tržištu. To vrijeđa građane Kosova, zato smo promijenili kurs", kazao je on za RTV Dukađini.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da se procijeni da li su prestali razlozi koji su doveli do uvođenja taksi i ocjenio da je Srbija dala neke signale da je spremna da se postigne sporazum kako bi se izašlo iz te situacije.

Najavio je da se nikada više na Kosovu ne mogu uvoziti roba u čijoj dokumentaciji Kosovo nije označeno ustavnim nazivom.

"Kosovo je spremno da da mogućnost dijalogu. Ozbiljnom dijalogu sa jasnom agendom. Pozicija Kosova je promenjena. Treba primenjivati reciprocitet", kazao je on.

Podvukao je da "Kosovo ne preduzima mjere u suprotnosti sa interesima Amerike. Ona je suvlasnik slobode (Kosova)".

Američka ambasada u Prištini je juče saopštila, da je pretpostavka, da Kosovo može da preduzima akcije suprotne interesima SAD-a bez posledica pogrešna.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje "sveobuhvatnog i obostrano korisnog" sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD-a.

"Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne, jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD-om, a da su akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotne interesima Vašingtona.

Istovremeno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, poslije sjednice Vlade Kosova rekao da se o ekonomiji ne može odlučivati odvojeno od pitanja priznanja Kosova od strane Srbije.

On je kazao da je komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu, predložio da pripremi rješenje za poglavlje o ekonomiji, ali je naglasio da se o tome ne može odlučivati odvojeno.

Kazao je da kosovske vlasti, ukoliko se pripreme sva poglavlja za sporazum Kosova i Srbije, i ukoliko ocijene da postoji osnova za postizanje sporazuma, bile bi spremne da suspenduju odluku o carini, zarad održavanja konferencije na kojoj bi se potpisao sporazum o priznanju.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније