Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

31. 01. 2019. 13:07   >>  12:37 3

OD DANAS

U Sobranju sjednice i na albanskom jeziku

Predsjednik makedonskog Sobranja Talat Dzaferi od danas će voditi sjednice na albanskom jeziku.

To je mogućnost koja proističe iz nedavno usvojenog Zakona o primjeni jezika u Makedoniji.

Džaferi je najavio da će se postavljati i dvojezične table ispred makedonskog Sobranja, ali da će to biti urađeno nakon stupanja na snagu novog imena države, kako se ne bi pravili dodatne troškove, prenosi A1on.mk.

Zakon u upotrebi jezika je bio neprihvatljiv za makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova, te je zbog toga predsjednik odbio da potpiše ukaz o primjeni zakona.

U međuvremenu ovaj zakon je objavljen u Službenom glasniku Makedonije, bez potpisa predsjednika države, što je suprotno ustavnim odredbama.

Dio makedonske opozicije podnio je inicijativu Ustavnom sudu u Skoplju da preispita usklađenost ovog zakona sa makedonskim Ustavom, kao i da suspenduje njegovu primjenu zbog nedostajanja potpisa od predsjednika države.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније