Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Sputnjik/b92 ]

01. 02. 2019. 08:05 >> 07:36
18

AMERIČKA NSA

Ove godine moguć sukob na Balkanu

U najnovijem izvještaju američke Nacionalne obavještajne agencije, koji je već razmatran u Senatu, pominje se da bi ove godine moglo biti sukoba na Balkanu.

Kako navodi Sputnjik, Balkan nije pominjan tokom rasprave u Senatu, ali jeste u samom izvještaju.

"Zapadni Balkan će, gotovo je sigurno, biti pod određenim rizikom od nasilja niskog nivoa i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019", navodi se u izvještaju NSA.

Takođe stoji i da će "Rusija nastojati da iskoristi etničke napetosti i visoke nivoe korupcije kako bi spriječila da se zemlje ovog regiona kreću ka EU i NATO-u".

Komentarišući navode iz izvještaja, analitičar Aleksandar Pavić ukazuje za Sputnjik da je ono što zaista piše, a to je mogućnost vojnog sukoba, realnost iz prostog razloga što o tome govore američki zvaničnici.

Konstataciju da su od 42 strane izvještaja samo dvije rečenice posvećene Balkanu, sagovornik Sputnjika ne vidi kao manjak interesa za Balkan. Naprotiv.

"Unutar Evrope u izvještaju su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog Bregzita. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične tačke i uz to, naravno, ruski i kineski uticaj u Evropi. To čak i nije ništa novo. U avgustu je odlazeći američki funkcioner zadužen za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mjesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog uticaja", napominje poznavalac američke političke scene.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније