Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

01. 02. 2019. 12:05   >>  11:35 3

U BIH

Federacija u blokadi zbog neusvajanja budžeta

Federacija BiH od danas je zvanično u finansijskoj blokadi zbog neusvajanje budžeta za ovu godinu, što bi, kako se procjenjuje, moglo da ima nesagledive posljedice, prije svega po građane.

Budžet za 2019. godinu ranije je dobio podršku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ne može da stupi na snagu sve dok ga ne potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH na čijem čelu se nalazi Lidija Bradara iz HDZ-a.

Federacija BiH nije usvojila ni odluku o privremenom finansiranju koja bi mogla da osigura servisiranje rashoda do 31. marta 2019. godine. Za usvajanje te odluke potrebna je takođe saglasnost oba doma Parlamenta Federacije.

Posljedice neće osjetiti jedino penzioneri, budući da je direktor Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Zijad Krnjić, potpisao nalog za isplatu januarskih penzija, napominjući da bi problemi mogli da nastanu ukoliko u februaru ne bude usvojen budžet.

Sve ostale kategorije mogle bi da osjete posljedice već u februaru, pa je tako ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, poručio da zbog neusvajanja budžeta nema isplata boračkoj kategoriji, prenosi sarajevski portal "Kliks".

Poljoprivrednici su najavili da će, ukoliko do kraja ove sedmice ne bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka i zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH i ambasade SAD i Njemačke ranije su se oglasile saopštenjem za javnost u kojem su naveli kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Lidijom Bradarom nema legitimitet da usvoji bilo koji zakon.

S tim stavom složila se i Lidija Bradara, koja je odlučila da ne sazove sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH, poručujući kako nema potrebe za panikom, jer se neće dopustiti da bilo ko trpi.

Ove sedmice delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputili su Lidiji Bradari zahtjev za sazivanje vanredne sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj bi razmatrali budžet za 2019. godinu, prenio je Tanjug.

U obrazloženju su naveli da je Lidija Bradara dužna da sazove sjednicu u roku kraćem od 14 dana, te da zahtjev za sazivanje vanredne sjednice upućuju kako bi spriječili ekonomski kolaps u entitetu FBiH zbog neusvajanja predloženih akata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније