Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

05. 02. 2019. 08:31 >> 07:59
19

U SKLADU S POLITIKOM EU

I Makedonija priznala Gvaida

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov objavio da su vlasti u Skoplju priznale vođu opozicije u Venecueli Huana Gvaida za privremenog predsjednika te zemlje.

"Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsjednika venecuelanske skupštine Huana Gvaida privremenim predsjednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsjednički izbori", naveo je Dimitrov na ovoj društvenoj mreži.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska "pridružila drugim članicama EU" i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsjedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsjednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo "osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli", uz ocjenu da je "potrebno mirno rješenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsjedničkih izbora".

"Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU".

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU - Španija, Portugal, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Rojters je, pozivajući se na diplomatske izvore, prenio da je Italija ranije blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Podsjeća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a prije hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gvaida pošto je istekao njihov rok predsjedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsjedničke izbore.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније