Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

07. 02. 2019. 08:44 >> 08:14
4

DAČIĆ SMATRA

Tači i Haradinaj se igraju dobrog i lošeg policajca

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, ali da u tome nijesu uspjele.

 

Dačić za Glas Amerike ocjenjuje da premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsjednik Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i da nije jasno "ko je čiji policajac".

"Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da povjerujem da nijesu uspjeli u tome", rekao je Dačić.

Dačić kaže da su tenzije između Beograda i Prištine već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu postizanje rješenja "što prije". Priznaje da je u ovom momentu to teško i da ideja razgraničenja, koju su pominjali predsjednici Srbije i Kosova, nije razrađena.

"Dijalog je u blokadi i ne računa se na to da može da dođe do odluke o ukidanju taksi koja bi mogla da ponovo pokrene diijalog. Imate odluku o vojsci, odluku o Trepči, ovo što sada Haradinaj govori i mislim da je neophodno da se o svemu tome razgovara u Savjetu bezbednosti", naveo je šef srpske diplomatije.

Za izjavu Haradinaja da prekida komunikaciju sa Unmikom, Dačić kaže da nije nova tema.

"Haradinaj je samo jedan u vlasti... Mislim da je to skandalozna izjava i biće skandalozno ako se to tako desi. Tu postoje obaveze svih članica SB da upozore Kosovo da to tako ne može", rekao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije rekao je je nosilac promjene stava SAD prema Srbiji bio pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, koji odlazi sa tog položaja sredinom februara. Još nije poznato ko će ga zamjeniti. Dačić kaže da mu je žao što Mičel odlazi, ali da ne treba gubiti vrijeme.

"Ja sam rekao da se šansa za postizanje dogovora kreće oko Trampove administracije i da zato treba požuriti. Ako se u ovo vrijeme ne dodje do dogovora, teško se može vjerovati da će neka naredna administracija biti bolja od ove... Mislim da bi bilo valjano učiniti sve napore da se, ako je moguće ove godine, dođe do nekog rešenja", rekao je Dačić za Glas Amerike.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније