Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

07. 02. 2019. 13:13   >>  12:42 9

GUTEREŠOV IZVJEŠTAJ

Zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, izrazio je zabrinutost zbog rasta napetosti između Beograda i Prištine i povezanih rizika po bezbjednost na terenu, posebno na sjeveru Kosova i pozvao lidere sa obje strane da se pomjere sa ušančenih pozicija i da rade na stvaranju uslova na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

U novom tromjesečnom izveštaju o radu Misije UN-a na Kosovu (Unmik), koji će večeras razmatrati Savjet bezbjednosti UN-a u Njujorku, Gutereš je izrazio zabrinutost i zbog usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

"Ključno je da lideri s obje strane izbjegavaju akcije koje bi mogle dodatno podići tenzije, da povlače pomirljive poteze i traže načine za ponovno angažovanje i rad na napretku u dijalogu uz posredovanje EU, s ciljem normalizacije odnosa", navodi se u izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2018. do 15. januara 2019. godine.

Navodeći da je svjestan izazova s kojima se Beograd i Priština suočavaju u traganju za rješenjem, Gutereš je ohrabrio lidere s obje strane da "suparničku dinamiku transformišu u dinamiku rješavanja problema" naveo je u izveštaju, ali i izrazio zabrinitost i zbog odluke Skupštine Kosova da usvoji zakone koji jačaju mandat i kapacitete Kosovskih bezbjednosnih snaga.


U izvještaju, između ostalog podsjeća i na ostavke gradonačelnika četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograd neće učestvovati u dijalogu dok takse ne budu ukinute.

Gutereš je naveo da će fokus aktivnosti Misije UN-a na Kosovu pod vođstvom njegovog specijalnog predstavnika Zahira Tanina i dalje biti podrška izgradnji povjerenja među zajednicama što je, ocenio je, ključno za stabilnost, socijalnu koheziju i stvaranje uslova koji vode ka kompromisu.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније