Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 08. 2013. 12:44 >> 12:44
46

BIH - BURE BARUTA

Veličanje nacionalizma vodi u nove sukobe

Nacionalistička divljanja u Bratuncu i Srebrenici dio su kontinuiteta politike etničkog čišćenja, tvrde analitičari. Zabrinuti su „statičnom“ pozicijom međunarodne zajednice.

 

Bosanskohercegovačka javnost još uvijek reaguje na nacionalističke ispade koji su se dogodili proteklih dana u Srebrenici i Bratuncu u Republici Srpskoj, kada su se na narodnim slavljima pjevale pjesme koje podstiču na nacionalnu mržnju.

Na jednom snimku koji se ovih dana pojavio na Internetu mogla se čuti jedna pjesma u kojoj se pjeva "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice", što je očita prijetnja Bošnjacima koji žive u gradovima Novi Pazar i Sjenica na Sandžaku, piše Dojče vele.

Nacionalistička divljanja u Bratuncu i Srebrenici dio su kontinuiteta politike etničkog čišćenja, tvrde analitičari. Zabrinuti su „statičnom“ pozicijom međunarodne zajednice.

Povratnici i predstavnici manjinskih etničkih grupa u gradovima istočne Bosne smatraju da „narodna veselja“ u Bratuncu i Srebrenici nijesu nacionalistički ispadi, nego pozivi na nove pokolje.

„Kako drugačije protumačiti pjevanja 'oj Pazaru novi Vukovaru' i 'Sjenice nova Srebrenice'", kaže za taj radio povratnik u Bratunac, koji ne želi da otkrije svoj identitet.

Predsjednik Helsinškog odbora Republike Srpske (HORS) Branko Todorović kaže da su ovi događaji dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u proteklom ratu.

 „Kontinuitet politike etničkog čišćenja, diskriminacije, negiranja ljudskih i građanskih prava svih koji ne pripadaju većinskoj etničkoj grupi u RS-u nije ništa novo“, kaže Todorović.

Nema suočavanja s istinom

On tvrdi da je RS daleko od procesa suočavanja s istinom i da se politika etničkog čišćenja profiliše i kroz istaknute pozive za daljnjim podjelama „čak i za otcjepljenjem“.

„Takvo podilaženje šovinizmu i frustriranim masama nezaposlenih i nezadovoljnih ljudi vrlo je opasno. Umjesto suočavanja s istinom, političari nude retrogradne ideje“, kaže Todorović.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da „niko neće živjeti u Srebrenici ako će se pred crkvom u ovom gradu svakog dana pjevati o zločincima“, bivšim političkim i vojnim vođama RS-a Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Duraković je potvrdio da će nadležnim organima podnijeti krivičnu prijavu protiv osoba koje veličaju genocid.

Ugrožen proces povratka

„Prijava se odnosi na aspekt Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretira sprečavanje povratka. Razgovarao sam s velikim brojem povratnika, kako s onima koji žive u Srebrenici tako i s onima koji su se željeli vratiti. Očito je da se u ovakvu Srebrenicu, u ovakve gradove u RS-u, građani ne žele vratiti, jer ovdje ne bi bili sigurni. Neka Tužitelaštvo BiH sada istražuje ove događaje“, kaže Duraković.

On navodi da nadležne institucije, među kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, nisu reagovale na veličanje ratnih zločinaca „jer su i u presudama Haškog suda identifikovane kao počinioci genocida“.

„Ako ta policija ne reaguje na veličanje ratnih zločinaca, onda je to ista ona policija koja je 1995. odvajala muškarce od žena i uestvovala u genocidu“, ističe Duraković.

„Statična“ pozicija međunarodne zajednice

Branka Todorovića zabrinjava „statična“ pozicija međunarodne zajednice, prije svega Evropske unije (EU).

„Međunarodna zajednica svih ovih godina nije u BiH pokrenula snažnu kampanju suočavanja s istinom. Bez toga, obnova infrastrukture nema smisla jer bit konflikta ostaje nerazjašnjen“, pojašnjava Todorović.

„Budućnost se ne može graditi na lažima, falsifikatima i podršci zločinu i zločincima. Veliku odgovornost za to snose domaći vođe, ali i njihovi politički partneri iz međunarodne zajednice koji im dozvoljavaju da razgrađuju mir u BiH i da umjesto povjerenja grade nove podjele“, kazao je on.

Novi sukobi?

Todorović ne isključuje mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici računaju i s ponavljanjem konflikta na ovim prostorima.

„Za razliku od SAD koje su principijelno, korektno i snažno svih ovih godina radile na izgradnji mira u BiH uz jasnu osudu ratnih zločina, EU nije pružila tu vrstu podrške ovoj zemlji“, kaže Todorović.

Prema Todorovićevom mišljenju, EU mora preispitati politiku prema BiH i uložiti mnogo više napora u izgradnju mira u ovoj zemlji.

„BiH je potreban proces koji je prošla Njemačka i to je pitanje svih pitanja“, tvrdi predsjednik HO RS-a.

„Ako se to ne dogodi, onda je naša budućnost sumorna i zaista se možemo zapitati da li nekome odgovara da se u BiH ponovo vode ratovi i čine ratni zločini“, kaže Todorović.

 

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније