Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 08. 2013. 08:30   >>  08:30 7

SVEŠTENICI I UNIFORME

Vojska Srbije dobija vjersku službu

U sljedećih nekoliko dana osmorica pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i katolički kapelan zauzeće svoja mjesta u jedinicama i komandama Vojske Srbije.

 

Prvih deset sveštenika oficira stupilo je na dužnosti u Generalštabu Vojske Srbije, a „premijera“ vjerskih obreda u garnizonima zakazana je za početak septembra, pišu beogradske "Novosti".

U sljedećih nekoliko dana osmorica pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i katolički kapelan zauzeće svoja mjesta u jedinicama i komandama, a spremni su i svi objekti za bogosluženja u kasarnama.

Prve liturgije, mise i namazi iza kapija vojnih objekata biće posljednji čin višegodišnjih priprema za uvođenje vjerske službe u oružane snage.

Tome je prethodila duga procedura pisanja formalnih akata, raspitivanje u stranim vojskama, izbor kandidata, pa i određivanje i priprema objekata koji će služiti kao kapele i mesdžidi.

Svi vojni sveštenici dobili su zeleno svjetlo vjerske zajednice kojoj pripadaju o ispunjavanju uslova kanonskog ili šerijatskog osnova.

"Vjerska služba će i praktično da počne početkom septembra, kada budu održani prvi obredi", izjavio je portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.

"Poslije više od sedam decenija vojska je dobila oficire sveštenike. Naša vojska time se svrstava u krug savremenih vojski koje decenijama imaju vjersku službu", istakao je on.

Generalštab Vojske Srbije dobiće u sljedećih nekoliko dana pojačanje u mantijama - na dužnosti u glavnoj komandi biće po jedan pop, katolički kapelan i muslimanski imam, a po jedan jedan pravoslavni sveštenik služiće na Vojnoj akademiji i VMA. Ka ostalim jedinicima krenuće petorica njihovih kolega.

Ešelon oficira u mantijama čini prva grupa sveštenika, a u planu Ministarstva odbrane je da vrlo brzo bude raspisan i drugi konkurs za prijem teologa u vojnu službu.

Planirano je da jedan sveštenik bude zadužen za pastvu do 500 vojnika, dok će dvojica biti zadužena za 500 do 1.000 pripadnika. Na svakih sljedećih 1.000 pripadnika Vojske ići će po jedan oficir vjerske službe.

Vojni sveštenici nosiće običnu vojnu uniformu, ali i odjeću za bogosluženja. Njima će biti omogućeno nošenje kraće brade. Vojna obuka biće obavezna za sve, ali neće nositi oružje.

Pravoslavni sveštenici već duže vrijeme brinu o duhovnim potrebama pravoslavnih pripadnika vojski Holandije, SAD, Velike Britanije i BiH.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније