Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

20. 02. 2019. 14:21   >>  14:39

PORUKE EU U SAD ALBANIJI

Opozicija da izbjegava nasilje i bojkot parlamenta

Evropska unija i SAD pozvale su uoči sjutrašnjeg najavljenog protesta, albansku opoziciju da izbjegava nasilje, a opozicione poslanike da ne bojkotuju parlament zbog navodne korupcije vlade.

 

Albanski opozicioni poslanici, predvođeni Demokratskom partijom Ljuzmija Baše, rekli su da planiraju da podnesu ostavke u parlamentu u znak protesta protiv socijalističke vlade, prenijela je agencija AP.

Socijalisti imaju 74 od 140 poslaničkih mjesta u parlamentu.

Ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka, rekao je da se sastao sa Bašom i da mu je poručio da očekuje da protest u četvrtak prođe bez nasilja.

Američka ambasada u Tirani u utorak je izdala saopštenje sa zahtjevom da opozicioni poslanici ne napuštaju svoje mandate, jer bi to, kako je navedeno, "potkopalo osnovne principe demokratije i napretka koje je Albanija postigla vladavinom prava i odgovornim upravljanjem".

Prije četiri dana, više hiljada pristalica opozicije sukobilo se sa policijom na antivladinim protestima u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rame i vanredne izbore.

Demonstranti su tada probili kordon policije i pokušali da upadnu u kancelariju premijera.

Tom prilikom metalnim šipkama su razvalili vrata na zgradi vlade i bacali molotovljeve koktele.

Uništili su dvije velike umjetničke instalacije ispred zgrade, ali nijesu uspjeli da uđu unutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније