Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

21. 02. 2019. 10:00   >>  09:28 3

TAČI OBJASNIO

Ideja o korekciji granica sa Srbijom Rugovina

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, koji je o tome, kako kaže, govorio još 1994.

On je dodao i da su tu ideju imali i akademik Nedžat Daci i zamjenik predsjednika opozicione DSK Ljutfi Haziri.

Tači je to rekao u odgovoru na pitanje predsjednika Napredne demokratske stranke Nenada Rašića, čija je ideja o korekciji granice sa Srbijom.

On je dodao da je njegova ideja da pripoji tzv. Preševsku dolinu Kosovu.

"Za korekciju sam prvo čuo od predsjednika Rugove, Dacija, i Hazirija. Moja je prvobitna ideja je da se Dolina pripoji Kosovu", rekao je Tači na konferenciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj (RIDEA) na temu "Glas naroda o velikom finalu 'između Kosova i Srbije'", a prenijela je prištinska Bota sot.

Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, negirao je tvrdnje predsjednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da se prvi kosovski predsjednik Ibrahim Rugova zalagao za podjelu kosovske teritorije 1994. godine.

Hoti na svom fejsbuk profilu tvrdi da je nekadašnji predsjednik Rugova bio kategorički protiv teritorijalne podjele Kosova.

"To je istina. Sadašnji predsjednik ne može da se poziva na izjave predsjednika Rugove da bi dobio legitimitet za protivustavne aktivnosti", napisao je Hoti.

Kao dokaz svojoj tvrdnji, Hoti je priložio dio intervjua koji je pokojni Rugova dao 2004. godine listu Zeri.

U intervjuu koji je Hoti objavio, pitanje za Rugovu je bilo da li se zapadni lideri zalažu za ideju Srbije o teritorijalnoj podjeli Kosova, a Rugovin odgovor je bio da nije koristio ove termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније