Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 08. 2013. 17:22 >> 17:22
1

PREPORUKA

Klaus: Uložiti napor u razvoj pa zatim ići u EU

Bivši česki lider Vaclav Klaus preporučio je zemljama zapadnog Balkana da ne hrle u Evropsku uniju EU, već da prije ulaska koncentrišu napore na sopstveni politički, ekonomski i socijalni razvoj.

"Balkanski lideri mogli bi da naprave ogromnu grešku pokušavajući da uđu u EU što prije. To bi bila tragična greška i nikome ne bih savjetovao da je napravi", rekao je Klaus u intervjuu makedonskim medijima Sitel i Večer.

 

 

Prema njegovim riječima, u interesu balkanskih država jeste da se razviju politički, ekonomski i socijalno kako bi bili spremni za ulazak u EU pod dobrim uslovima.

"Ali munjevit ulazak u EU je pogrešna ideja... i to vam zaista ne savjetujem", kazao je Klaus, koji boravi u višednevnoj posjeti Makedoniji, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako vidi budućnost Balkana, Klaus je odgovorio da smatra da EU nije zainteresovana niti sposobna da u ovom trenutku prihvati nove članice.

"Češka neprestano podržava balkanske države na putu ka EU, ali, kao posmatrač, moram da primijetim, mada nijesam srećan zbog toga, da ne postoji ozbiljna debata oko proširenja EU", kazao je on.

Klaus je rekao da nije uvjeren čak ni da li će EU u sadašnjem obliku uopšte postojati u budućnosti pošto se Evropa dramatično mijenja nagore.

Bivši predsjednik i premijer Češke ocijenio je da Unija pati od nedostatka demokratije i da građani nemaju mogućnosti da utiču na odluke koje se donose u Briselu.

"Puno odluka i nadležnosti treba da bude vraćeno na evropske države, kojima treba prepustiti da same odlučuju", kazao je on.

Klaus je, takođe, izrazio skepticizam prema opstanku eura kao zajedičke valute, a rukovodstvo EU, uključujući visoku predstavnicu za spoljnu politiku Ketrin Ešton i predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, nazvao je "evropskim birokratama" sa slabim osjećajem za demokratiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније