Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 08. 2013. 23:42   >>  23:41

DODIJELJENE NAGRADE

Tri “Srca Sarajeva” gruzijskom filmu “U procvatu"

Svečanom dodjelom nagrada, večeras je u Narodnom pozorištu spuštena zavjesa na 19. Sarajevo Film Festival.

Na najvećoj filmskoj smotri u regionu u proteklih devet dana prikazano je više od 200 ostvarenja iz 59 zemalja, a takmičarski program bio je podijeljen u tri kategorije - devet igranih, 21 dokumentarni i deset kratkih filmova, prenosi Avaz.

Nakon izuzetno posjećenih projekcija, sa skoro 100.000 posjetilaca, glamura na crvenom tepihu i zabava koje su održavane na svakom koraku 24 sata te uz prisustvo brojnih turista, i finiš Festivala izazvao je veliku pažnju.

 

 

Tako je “Srce Sarajeva" za najbolji igrani film pripalo ostvarenju iz Gruzije “U procvatu” koji su režirali bračni par Nana Ekvitimišvili (Ekvtimishvili) i Simon Gros. Ovu odluku donio je žiri kojim je predsjedavao oskarovac Danis Tanović, a vrijedna je 16.000 eura.

Specijalna nagrada žirija u iznosu od 10.000 eura pripala je Bobi Jelčiću, reditelju filma “Obrana i zaštita” dok je najboljim glumcem proglašen Bogdan Diklić za ulogu u istom filmu.

„Ovo je nagrada koja se zove tako lijepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga“, kazao je Bogdan Diklić preuzimajući Srce Sarajeva.

Dodjeljene su čak dvije nagrade u kategoriji najbolja glumica. “Srca Sarajeva” pripala su Liki Babluani i Marijam Bokerija (Mariam Bokeria) za uloge u filmu “U procvatu”.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio je drugo Počasno Srce Sarajeva izvršnom direktoru Eurimagesa Robertu Olli za doprinos filmskoj industriji. 

 Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju "Sickfuckpeople" Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo.

 Specijalna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima "Čast" i "Rabbitland".

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunskom filmu "Sjena oblaka" Radua Jude.

Nagradu za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima, u vrijednosti od 3.000 eura, otišla je u ruke Arsena Oremovića za film "U braku sa Švicarcem" zbog toga što, kako stoji u objašnjenju žirija, traži povećanu transparentnost vlada.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu "Čistači". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније