Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 08. 2013. 08:20 >> 10:58
20

PROVOKACIJE

U Neum došli s ležaljkama "Jugoslavija"

Tek što su se stišale strasti oko skrnavljenja velike kamene šahovnice, preko koje su neki “aktivisti” slali “poruke dobrodošlice” u Neum tako što su preko hrvatskog grba iscrtali veliko bijelo srce, u Neumu su ponovo u akciji oni aktivisti koji na čudan način žele “širiti ljubav i bratstvo i jedinstvo”.

 

Tako se, piše zagrebački „Večernji list“, na neumskim plažama u BiH zadnjih dana mogu sve više vidjeti detalji koji nikako ne odgovaraju vremenu i prostoru u kojem živimo.

Oni bolji poznavatoci prilika u Neumu uvjereni su da se radi o novim provokacijama kojima se prije svega želi unijeti nervoza među hrvatski narod na tom prostoru, a onda i zbuniti strane turiste koji se takođe ne mogu načuditi onome što vide na neumskoj obali.

Obilazeći neumske plaže na nekoliko lokacija se mogu vidjeti ležaljke i druge prostirke s obilježjima bivše Jugoslavije, a koje njihovi vlasnici postavljaju na što vidljivije mjesto.

Na prvi pogled dalo bi se zaključiti da su to neki jugonostalgičari, ali oni o toj svojoj ljubavi ne žele javno govoriti, već samo dobacuju “da imaju pravo raditi što žele u'“njihovom Neumu'”.

U jednoj takvoj situaciji ti jugonostalgičari su ustvari Bošnjaci iz Zenice i Visokog koji su onako u dobacivanju iznijeli neka svoja čudna objašnjenja.

„Kriza je pa se nema novca i onda i ne možemo kupiti nove ležaljke i prostirke. Ako Hrvati mogu podizati onoliku šahovnicu, možemo i mi koristiti ove prostirke u našoj BiH“, ispričao je za „Večernji“ jedan od vlasnika prostirki s natpisom ‘Jugoslavija’ i destinacija na Jadranu na kojoj nema Neuma.

List piše da ostaje čudno kako je neko sačuvao takve prostirke s obilježjima države koja se raspala prije više od 20 godina ili su kupljene nedavno.

Na kraju su vlasnici prostirki u prolazu ipak dobacili da je to njihov odgovor na ponovno vraćanje hrvatske šahovnice tamo gdje je cijelo vrijeme i bila, uz obalu u Neumu.

Naravno, za Hrvate Neuma ovo je još jedna provokacija od aktivista i boraca za slobodu ljudi koji tako nešto slično ne rade u mjestima odakle dolaze. Dosta su zbunjeni i stranci kada vide obilježja „Jugoslavija“ pa su neki i pitali tamošnje mještane je li to Neum u BiH ili u nekoj drugoj državi.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније