Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 02. 2019. 22:48 >> 22:16
1

UNICEF OCIJENIO

Balkan podložan prirodnim katastrofama

Na Zapadnom Balkanu se do kraja vijeka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

To će, kako se ocjenjuje, imati negativan učinak na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i na živote i egzistenciju stanovnika.

"Svjetski izvještaj o riziku iz 2017. godine svrstava Bosnu i Hercegovinu (BiH) u zemlju visoke izloženosti prirodnim opasnostima. Klimatske promjene i visoka izloženost prirodnim i vještačkim opasnostima dodatno otežavaju društveno-ekonomski razvoj zemlje", piše u izvještaju.

UNICEF navodi da, uprkos očitim trendovima učestalosti katastrofa, nije podstaknut odgovarajući pristup upravljanja tim katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Od 145 lokalnih samouprava u BiH, za 91 se smatra da ima vrlo značajan rizik od poplava i klizišta, dok se za 27 ocjenjuje da su visokog rizika, prenosi Klix.ba.

Navodi se da posljedice svih prirodnih katastrofa mogu biti razorne, a da je prema procjeni sprovedenoj nakon poplava u maju 2014. godine, 81 lokalna samouprava bila pogođena sa 75 odsto štete.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније