Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

25. 02. 2019. 14:15   >>  26. 02. 2019. 14:00 1

TAČI NAJAVIO

Ostavka ako Skupština ne prihvati sporazum sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hašim Tači najavio je da će podnijeti ostavku, ako Skupština Kosova ne odobri sporazum sa Srbijom kao i da će raspisati referendum o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Uvjeren je kaže da bi taj referendum dobio, zato što preko 75 odsto građana na Kosovu podržava pripajanje .

Ovo nije prvi put da predsjednik Kosova najavljuje ostavku, ako nešto ne uspije da ostvari. Tako je bilo i pijre dvije godine i sa inicijativom za transformaciju Bezbjednosne u Oružane snage Kosova, kada je najavio ostavku ako se to ne riješi u kratkom roku. Transformacija je izvršena dvije godine kasnije, 14. decembra 2018 godine.

Gostujući u emisiji Raport TV, kosovski predjsednik je poručio da pripajanje Bujanovca, Medveđe i Preševa može biti dio sporazuma sa Srbijom i da u tom slučaju, to neće biti kršenje, već, mijenjanje Ustava.

"Čak i kritičari ne mogu da kažu da je to kršenje Ustava. Ustav nećemo kršiti, već mijenjati. Postići ćemo sporazum, predložiti ga Skupštini Kosova koja može da ga usvoji ili ne. Ako se Bujanovac, Medveđa i Preševo po sporazumu pripoje Kosovu, a Skupština Kosova to ne odobri, ja ću podnijeti ostavku i raspisati referendum", poručio je Tači sinoć u emisiji Report TV, prenosi Gazeta Express.

Smatra da bi na referendumu pobijedio jer 99 odsto ljudi iz Bujanovca, Medveđe i Preševa želi da se pripoji Kosovu, dok oko izmedju 75 ili 80 odsto gradjana na Kosovu dijele istu želju.

Međutim u izjavama zvaničnika i građana Preševske doline se ističe da oni ne žele ujedinjenje sa Kosovom, ako to znači podjelu Kosova. Tači je negirao da bi sporazum mogao da podrazumijeva odricanje od dijela teritorije Kosova.

Kosovski predsjednik je poručio i da je spreman da se odazove na potencijalni poziv Specijalnog suda u Hagu, dok je govoreći o zahtjevima za ukidanje ili suspenziju takse koja je uvedena za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine rekao da Kosovo nije u poziciji da kaže "ne" SAD-u.

"Nemojmo misliti da smo epicentar svijeta. Gdje bi bili bez podrške Sjedinjenih Američkih Država?", upitao je Tači.

On je istakao da bi taksa na robu iz Srbije trebalo da bude ukinuta, rekavši da, iako je ona na snazi, srpska roba se ponovo krijumčari na Kosovo iz Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Izjavu predsjednika o krijumčarenju robe iz Srbije preko Makedonije, Crne Gore ili Albanije su juče odbacili zvaničnici Ministarstva trgovine i industrije Kosova i Carine Kosova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније