Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

01. 03. 2019. 20:24 >> 19:50
5

TAČI PORUČIO

"Podjela Kosova preko mene mrtvog"

Predsjednik Kosova Hašim Tači, izjavio je da se podjela Kosova može dogoditi samo preko njega mrtvog.

 

 

Tači je dodao da je ono za šta se on zalaže korekcija granice sa Srbijom i pridruživanje tzv. Preševske doline Kosovu.

"Podjela Kosova može se dogoditi samo preko mene mrtvog. Niko ne može uzeti milimetar teritorije Republike Kosovo. Niko ne može podijeliti Trepču, Mitrovicu, Gazivode (Ujman) ili bilo koji drugi dio teritorije Republike Kosovo “, rekao Tači na drugom sastanku albanske dijaspore u Tirani.

Precizirao je da je ono za šta se on zalaže samo korekcija granica i pridruživanje tzv. Preševske doline, odnosno tri opštine juga centralne Srbije, Preševa, Bujanovca i Medvedhe, Kosovu.

"Na svijetu nema toga koji bi mi mogao uskratiti obavezu da ostvarim težnju za legitimnim pravima Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu za priključenje teritoriji Republike Kosovo, bez umanjenja teritorije Republike Kosovo. Naravno da smo u statusu quo i u zamrznutom konfliktu koji moramo prevazići", rekao je Tači, prenijela je prištinska Gazeta Blic.

Rekao je i da će Priština zajedno sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom i NATO, raditi na tome da se brže kreće ka evroatlantskim integracijama, tako da Kosovo bude dio NATO i Evropske unije.

"Mi, zajedno sa našim prijateljima, treba da pogledamo rješenje koje garantuje priznanje od pet zemalja Evropske unije, od Grčke, Rumunije, Slovačke, Kipra i Španije", rekao je Tači.

Tači je rekao da o podjeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem.

Odbacio je bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava "teritoriju Republike Kosovo".

"Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD-EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira", rekao je Tači.

Izrazivši zahvalnost SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u tzv vojku, Tači je rekao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferenciju na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD", rekao je Tači i dodao da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj već odustao od te ideje, sledeći njegove savjete.

Tači je takođe rekao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad, kako je rekao, uskih političkih interesa.

"Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost", prenela je Gazeta Expres.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније