Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 08. 2013. 09:31   >>  09:31 1

HRVATI OPSTRUIRAJU

BiH bi da kontroliše svoje nebo

Bosna i Nercegovina (BiH) želi da preuzme kontrolu svog vazdušnog prostora. No, jedna od najvećih prepreka da BiH preuzme kontrolu nad svojim nebom trenutno je Hrvatska, koja opstruira čitav proces zbog svojih ekonomskih interesa, tvrde nadležni iz BiH.

 

 

"Počeli smo s razmjenom radarske slike sa Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, ali Hrvatska nam još nije odgovorila i to čekamo. Imamo određene rezerve od strane Hrvatske, oni zatežu i još nemamo zvaničnih odgovora. Očekujemo da vidimo u čemu je problem i da nam glasno i jasno kažu, jer njima odgovara ovakva situacija, pošto je to čisto finansijski aspekt i njima ne ide u prilog da mi podignemo taj sistem", rekao je Damir Ćopić, v.d. zamjenika direktora Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA), a prenosi sarajevski portal Haber.

U Hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe proteklih dana nije bilo moguće saznati da li i zbog čega se opstruira proces preuzimanja vazdušnog prostora nad nebom BiH, "jer je službenik za odnose s javnošću na godišnjem odmoru".

Naime, kada je u pitanju ekonomski aspekt, BiH godišnje izgubi oko 30 miliona KM, koje podijele Hrvatska i Srbija, jer, kako pojašnjavaju u BHANSA, BiH je dužna da "opravda" oko 60 miliona KM, a trenutno po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi prihoduje oko 30 miliona KM.

Ni zvaničnici u BiH se mnogo ne trude da se uspostavi sistem za kontrolu neba, jer od 2005. godine, kada je donesena odluka da se krene u tom pravcu, rok za preuzimanje bio je dvije godine.

Od tada do danas svake godine nadležni, prije svega čelni ljudi Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, su obećavali da će taj sistem biti uspostavljen, a "omiljeni" rok im je bio kraj godine.

Isti slučaj je i ove godine, samo što je rok da se do kraja 2013. istestira sistem, a da se nakon toga međunarodno publikuje njegova osposobljenost, za šta je potrebno najmanje tri godine.

"Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) je imala zadatak da uspostavi taj sistem, ali nije završila sva testiranja i to je sada preuzela BHANSA", naveo je Ćopić.

Sa druge strane, u BHDCA više puta su isticali da su svoj posao završili te da je sada sve na BHANSA, koja je i nadležna za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi i kontroli neba nad BiH.

"Neka Savjet ministara BiH utvrđuje ko je kriv", odgovorio je Ćopić.

Ono što je sigurno jeste da su prve provjere sistema koje su se odvijale početkom 2012. godine pokazale da sistem nije pouzdan i da još treba raditi na njemu kako bi mogao dobiti odgovarajuće sertifikate i kako bi se mogla garantovati sigurnost.

"Niko ne može govoriti je li pouzdan ili nije. Bio sam na sastanku u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore i oni su imali određene rezerve, ali te rezerve su sve manje iz dana u dan", naveo je Ćopić.

U BHANSA kažu da je, prema međunarodnim standardima i pod uslovom da sva testiranja sistema budu uspješna i završena do kraja godine, nemoguće prije marta iduće godine preuzeti kontrolu nad vazdušnim prostorom BiH.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније