Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

04. 03. 2019. 12:40   >>  12:11 4

U BEOGRADU

Počinje suđenje za zločin u Štrpcima

Suđenje petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine treba da počne danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. U ovom slučaju optuženi su Dragan Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić.

Optužnicom im se stavlja na teret krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, sumnja se da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpci, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније