Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 03. 2019. 18:45   >>  18:10 4

ADVOKAT DANILOVIĆ

Ćuruvija ubijen po nalogu Slobodana Miloševića i Mire Marković

Advokat Rajko Danilović izjavio je da je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije bilo političko ubistvo i da su nalogodavci vjerovatno predsjednik Jugoslavije i njegova supruga, Slobodan Milošević i Mira Marković.

"To je isti nalogodavac. Ubistvo Ćuruvije je bilo državna stvar, o kojoj je odlučeno na vrhu države. To je političko ubistvo par ekselans", rekao je Danilović za današnje izdanje lista "Politika".

Danilović je kazao da je Tužilaštvo učinilo ogroman napor da cijelu stvar riješi.

"Budući da se sve desilo, da tako kažem 'u familiji', unutar kruga Državne bezbjednosti, onda je razumljivo da se to razvlačilo i trajalo ne dugo, nego predugo. Ćuruvija je ubijen na Vaskrs 1999. iz zasjede, mučki, uz pratnju DB-a i navodno sa prekidom pratnje uoči ubistva", kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, stvar je trebalo raspraviti najprije unutar DB, jer su gotovo svi svjedoci radnici Službe, a među njima ima solidarnosti i raznih interesa.

Na pitanje da li misli da je dokazana krivica optuženih, Danilović je odgovorio potvrdno.

"Kako da nije. Krivica je jasna po sebi. To je tužilac u završnoj riječi i rekao. Najčuvaniji čovjek u Srbiji 1999. godine bio je upravo Slavko Ćuruvija, koji je ubijen", kazao je Danilović.

Izricanje presude optuženima u slučaju ubistva novinara Slavaka Ćuruvije zakazano je za 5. april.

Za ubistvo su optuženi bivši načelnik resora Državne bezbjednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a tokom procesa optuženi su negirali navode optužnice.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније