Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 03. 2019. 20:40 >> 23:10
12

NAPETA SITUACIJA

Policija ispraznila zgradu RTS-a

Specijalne jedinice srpske policije izbacile su večeras demonstrante i pojedine lidere opozicije iz zgrade Radio televizije Srbije, u koju su ušli tokom protesta "Jedan od 5 miliona" u Beogradu. Učesnici protesta su zatim sjeli na ulicu ispred zgrade RTS-a i počeli da uzvikuju parole protiv vlasti Aleksandra Vučića. U zgradu RTS-a, ranije večeras, ušao je predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, a zatim i veći broj učesnika protesta. Ubrzo nakon toga, stigli su policijski specijalci, koji su demonstrante počeli da izvode iz zgrade.

Pripadnici Žandarmerije su izbacili iz zgrade RTS-a učesnike protesta. U toj akciji su pripadnici žandarmerije prema nekima postupali vrlo grubo, javlja agencija Beta. Vukli su prisutne za ruke i noge i iznosili ih napolje.

U zgradi, prema posljednjim informacijama, više nema nikoga.

Žandarmerija ispred zgrade RTS-a potiskuje građane koji ne žele da odu. Policija je napravila kordon ispred ulaza u zgradu u Aberdarevoj ulici.

Kako javlja reporter agencije Beta, policija polako sa štitovima, metar po metar potiskuje građane, koji takođe pokušavaju da odguraju policiju.

Veliki broj građana i dalje se nalazi ispred RTS-a, pojedini su sjeli na pod ispred ulaza u samu zgradu. Među ljudima koji sjede su i lideri opozicije Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će svako ko se poslužio nasiljem, prilikom upada demonstranta u RTS, odgovarati krivično i prekršajno.

Stefanović je, na vanrednoj konfenciji za novinare, ocijenio da je sve manji broj učesnika demonstracija izazvao veliku nervozu kod lidera Saveza za Srbiju.

"Dogodilo se ono na što smo apelovali da se ne dogodi. Dogodilo se nasilje", rekao je Stefanović. On tvrdi da su pristalice Saveza za Srbiju demolirale prizemlje zgrade RTS-a, prijete novinarima.

Prema njegovim riječima, protest je preuzeo oblik kakav nije smio – protest uz zastrašivanje i demoliranje imovine i napad na novinare je, kako je napomenuo, nešto što nikada ne smije da se dogodi.

U zgradu RTS-a je potom ušla policija pod punom opremom.

Obradović je nakon ulaska u zgradu RTS-a kazao da se obezbjeđenje stavilo na stanu građana i da je dozvolilo da građani uđu.

"Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS", kazao je Obradović.

Đilas i Obradović izjavili su da se neće povući iz zgrade RTS-a sve dok se ne omogući gostovanje organizatora protesta "Jedan od pet miliona" u programu.

Đilas je kazao da su građani spontano ušli u zgradu i da to nije bila sinhronizovana akcija.

Obradović je kazao da je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević odbio zahtjev da se organizatori vanredno uključe u program te televizije.

Obradović je, u uključenju za televiziju N1, rekao da je vidio odgovor Bujoševića uredniku Zoranu Stanojeviću, da se demonstrantima ništa ne dozvoli.

"Vidio sam svojim očima Bujoševićevu poruku koja glasi nećemo im ništa dozvoliti, u 21 sat policija će ih izbaciti iz zgrade", rekao je Obradović.

Učesnici protesta prethodno su, oko 19 časova, okružili zgradu RTS-a i tako započeli blokadu kojaje planirana da traje dva sata.

Ispred vrata RTS-a parkiran je kamion odakle se emitovao "Dnevnika sobodne Srbije" u toku kojeg su građani pozvani na veliki protest 13. aprila u Beogradu i ponovljen zahtjev zamjeniku gradonačelnika Goranu Vesiću da ukloni ograde postavljene za gondolu do utorka, 19. marta do 18 časova, ili će u suprotnom građani to sami uraditi.

Gost dnevnika bio je predsjednik vojnog sindikata Novica Antić koji je kazao da će 13. aprila početi treći sprski ustanak.

"Danas je svaki Srbin protiv ove diktature, prošla su vremena kada je neko mogao da upotrebi vojsku potiv svog naroda, ratovali smo protiv mnogo veće sile i njih ćemo obrisiti za par dana", kazao je Antić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније