Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

18. 03. 2019. 19:29   >>  19:06 1

GODIŠNJICA NESTANKA

Zvaničnici traže rješavanje slučaja Dragičević

Na današnji dan prije godinu dana u Banjaluci je nestao 21-ogodišnji mladić David Dragičević, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel u tom gradu.

Članovi grupe "Pravda za Davida" pokušali su prošle noći na Trgu Krajine da izvedu performans koji bi simbolizovao Davidovu otmicu na tom mjestu, ali ih je u tome spriječila policija.

Nedugo nakon što se nekoliko članova grupe našlo na Trgu Krajine, na to mjesto stiglo je više policijskih automobila, a policija je zatražila od okupljenih da se raziđu.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt mladića "zadesna", ali je Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije pokrenulo istragu o ubistvu Dragičevića.

Roditelji Dragičevića tvrde da je njegovo ubistvo planirano i da su u njegovoj otmici i egzekuciji učestvovali i pojedini pripadnici MUP RS.

Leptir: Tužilaštvo preduzima sve odgovarajuće istražne radnje

Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir rekao je danas za Srnu da tužilaštvo preduzima sve potrebne i odgovarajuće istražne radnje kako bi istraga u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića bila što prije okončana "otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanjem činjenica i okolnosti pod kojima je ono izvršeno".

"Tužilaštvo sprovodi istragu u krivičnom predmetu protiv više NN lica zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 124 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske počinjeno na štetu Davida Dragičevića iz Banjaluke. S obzirom na to da se predmet nalazi u fazi istrage, u interesu iste ne možemo saopštiti više informacija", naveo je Lepir u pisanom odgovoru.

Dodik: Tužilaštvo konačno da završi posao 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da tužilaštvo konačno mora da završi svoj posao u vezi sa istragom o stradanju Dragičevića.

"Pružili smo široku podršku institucijama vlasti, prije svega tužilaštvu i policiji, da sprovedu istragu. Tužilaštvo je jedino nadležno za to. To je njihov posao, to nije posao Željke Cvijanović, Milorada Dodika, Radovana Viškovića, Marka Pavića ili bilo koga od nas ovdje. To je isključivo stvar tužilaštva i kasnije suda", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije sastanka najviših zvaničnika Srpske i predsjednika parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini.

On je ocijenio da je "stradanje Davida Dragičevića tragičan događaj, koji je uznemirio sve, a da je ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka stvar roditelja, koji su su se odlučili za to".

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su sa Novog groblja u Banjaluci i on je 15. marta po drugi put sahranjen u austrijskom gradu Viner Nojštatu.

"Žao mi je zbog toga i još jednom izražavam saučešće porodici", kazao je Dodik.

On je, međutim, ocijenio da je smrt Dragičevića "politizovana", a da "oni koji nijesu naklonjeni RS jedva čekaju da to iskoriste kao navodni dokaz za nešto".

Višković: Nema okupljanje ako se nanosi šteta ostalim građanima

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da su okupljanja grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine zabranjena kako to "ne bi bilo zloupotrebljeno protiv bezbjednosti drugih ljudi i imovine RS".

"Ne može da se dešava nikakvo okupljanje ako će se nanositi šteta ostalim građanima ili biti dešavanja koja nijesu u skladu sa zakonom", kazao je Višković.

I on je naveo da odgovornost za rješavanje ubistva Davida Dragičevića leži na tužilaštvu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније