Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Agencije, objavila B.B. ]

19. 03. 2019. 14:04   >>  13:33

VUČIĆ ZATRAŽIO

Abolirati prekršajno kažnjene za upad u RTS

Predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih organa da aboliraju i oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilnog upada u RTS i tokom protesta ispred Predsjedništva, saznaje Tanjug u kabinetu predsjednika Republike.

Predsjednik Aleksandar Vučić je, međutim, rekao da nikad neće abolirati odgovornosti one koji su na protestu nosili motornu testeru i napadali policajce, prenosi RTS.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potvrdio je da Vučić razmatra mogućnost aboliranja uhapšenih učesnika protesta u Beogradu koji nijesu počinili teža prekršajna i krivična djela.

"Ono što predsjednik jeste rekao je da oni koji nijesu počinili teža krivična i prekršajna djela mogu biti abolirani i da on razmatra taj potez. Vjerujem da će on taj potez i primijeniti", kazao je Stefanović za televiziju Prva.

Stefanović je kazao da je jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, tražeći od Vučića da abolira uhapšene, već optužio te ljude.

"Formalno pravno gledano, Đilas je time što je tražio aboliciju, već optužio te ljude zato što predsjednik može da abolira nekoga protiv koga se vodi krivični postupak ili ko je osuđen. Kada kažete tražim aboliciju, vi ste ga već optužili", kazao je Stefanović.

Đilas je juče pozvao nadležne i predsjednika Vučića da oslobode uhapšene ljude zbog nereda na protestima i najavili da će u suprotnom organizovati mirne proteste i dežurstva ispred Predsjedništva.

"Vučić ima zakonska i ustavna ovlašćenja da donese odluku o amnestiji za ove ljude i da se postupci prekinu i da se ovi mladi ljudi vrate porodici i školi", rekao je Đilas na konferenciji za novinare.

MUP je saopštio da je policija u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih djela. Među njima je jedan učenik Filološke gimnazije u Beogradu, zbog čega su njegovi drugari organizovali protest "Pravda za Pavla".

Na protestu se juče okupilo stotinak đaka, a oni su, sa pojedinim profesorima, krenuli oko 14:30 časova u protestnu šetnju do zgrade beogradske policije u Bulevaru despota Stefana. Odatle su poručili vlastima da imaju 48 sati da oslobode njihovog druga, ili će pozvati đake ostalih škola da im se pridruže u protestu. Novi protest najavili su za dva dana.

Ubrzo nakon toga, stigla je vest da je predsjednik Srbije zatražio od nadležnih da aboliraju sve učesnike protesta koji su prekršajno gonjeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније