Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 03. 2019. 20:38   >>  20:02 6

PROTEST U BEOGRADU

"Ostavke, ili dolazi cijela Srbija"

Večerašnji protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, počeo je pod parolom "Isto mjesto - isti zahtjevi", uz himnu Srbije i minut ćutanja za žrtve NATO bombardovanja 1999.

Čelo kolone prepušteno je studentima koji su bili privođeni tokom demonstracija prethodnog vikenda, prenosi B92.

Na platou kod Filozofskog fakulteta najprije se obratio glumac Branislav Lečić, koji je pozivao demonstrante na miran protest i da ne nasjednu na moguće provokacije.

Zahtjevi demonstranata su, kako je naveo, ostavka predsjednika države, vlade i parlamenta, rukovodstva RTS-a i REM-a, kao i obezbjeđivanje uslova za poštene izbore u roku šest do devet mjeseci.

Rok za ispunjenje tih zahtjeva je 13. april, ili će, kako je rekao Lečić, u Beograd doći "cijela Srbija". Poznati glumac je kazao da je i prije 28 godina imao iste zahtjeve - da mladost i srpska pamet kažu svoju riječ.

Nakon Lečića, obratio se general u penziji Sreto Malinović, koji je kazao da je sjutra 20 godina od NATO intervencije na Srbiju, da je pružen otpor koji agresor nije očekivao, a da se sve, poslije neselektivnog bombardovanja i stradanja civila, završilo sporazumom, kojim su "žrtve i traume naroda učinjene uzaludnim".

Naveo je da državu vode oni koji govore o evropskim vrijednostima, a urušavaju je i koji "poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet".

On je, kako je naveo, imao ličnu poruku kolegama - "otadžbina je iznad svega, a otadžbina je narod koji je ovdje, na ulici, i ne dižite pendreke na narod".

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju, do zgrade RTS-a, gdje će održati "Dnevnik slobodne Srbije", a građanima će se obratiti studenti Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, učesnici protesta, privođeni zbog napada na policajce i upada u RTS prethodnog vikenda.

Tada je grupa demonstranata, predvođena liderima opozicije, upala u zgradu Radio-televizije Srbije, zahtijevajući uživo uključenje u program.

Nakon višečasovnih zahtjeva da mirno napuste zgradu, pripadnici Žandarmerije potisnuli su ih iz zgrade, a oni su još neko vrijeme bili ispred sjedišta Javnog servisa.

Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније