Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, objavila B.B. ]

28. 03. 2019. 18:07 >> 17:31
8

USVOJEN PREDLOG EVROPSKE KOMISIJE

EP pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament (EP) usvojio je danas predlog Evropske komisije (EK) kojim se od članica Evropske unije (EU) traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.

Komesar EU za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je EP prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

"Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbjednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona", rekao je Avramopulos.

On je podsjetio da je EK u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomjerati cilj", rekao je Avramopulos i upozorio da, u suprotnom, postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju u EP Tanja Fajon, rekla je da je Kosovo ostalo "crna rupa na Zapadnom Balkanu" kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah reaguje.

Dio članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније