Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1, Objavila: J.B.Č. ]

02. 04. 2019. 09:09   >>  08:38 6

U VAŠINGTONU

Srbija angažovala lobiste u vezi s Kosovom

Vlada Srbije angažovala je kompaniju "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" da lobira za nju u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu podnijetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019. godine, pomenuta firma lobiraće za Srbiju "kod svih američkih zainteresovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo".

U dokumentu koji je podnijet Sekretarijatu za pravosuđe, kako piše Glas Amerike, nalazi se i ugovor između firme "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije, upućen 20. marta 2019. godine na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, koja će biti primarni kontakt sa lobističkom firmom.

U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu, prenosi VOA.

U jednom dijelu ugovora, Miler-Ibold i Laprevote podsjećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje nasljednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke, A.D. i Jugobanke A.D.

Glas Amerike piše da se u podnesku ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, "Kliri Goitlib Stin i Hamilton LLP" je od januara 2018. do danas u svojim kvartalnim izvještajima prijavljivao sume od 20 do 340 hiljada dolara.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније