Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

08. 04. 2019. 13:36   >>  13:36 2

U SLOVENIJI NOVI PRAVILNIK

Najstrožija pravila za sadržaj tras-masti u namirnicama

Nakon isteka jednogodišnjeg prelaznog roka u Sloveniji je danas stupio na snagu pravilnik kojim se sadržaj transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima smanjuje na najviše dva grama ukupnog sadržaja masti.

Za nadzor primjene zadužena je uprava za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede.

Hina prenosi da je slovenački Nacionalni institut za nutricionistiku naveo da se radi o najstrožem propisu te vrste u svijetu, s obzirom na to da se ograničenje odnosi ne samo na prehrambene proizvode koji se nalaze u prodaji, već i na sirovine koje se upotrebljavaju u proizvodnji namirnica.

Trans-masti pripadaju skupini "loših" masti koje su se pokazale štetnim za ljudsko zdravlje, naročito za srce i krvotok. Najveći izvor trans-masti su biljna ulja koja se koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda.

Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira i margarinima.

Nakon stupanja na snagu ovog propisa prehrambeni proizvodi s visokim udjelom trans-masti se više neće moći prodavati.

Dozvoljena količina trans-masti se odnosi na biljna ulja, masti i masne emulzije i sve prehrambene proizvode koji sadrže takva ulja, masti i emulzije masti. Međutim, granica se ne odnosi na životinjska ulja i masti ili na one namirnice u kojima se trans-masti pojavljuju kao sastavni dio i kao rezultat njihovog prirodnog prisustva u životinjskim uljima i mastima.

Pravila ograničavaju sadržaj trans-masti u svim namirnicama, bez obzira na zemlju porijekla.
Ograničenja se odnose i na obroke u restoranima i prehrambene proizvode koji se prodaju u slastičarnicama, pekarama i drugim ugostiteljskim objektima.

Smanjenje trans-masti u prehrani je strateški cilj Slovenskog nacionalnog programa za prehranu i fizičku aktivnost za zdravlje 2015-2025.

U slučaju neusklađenosti s Pravilnikom, hrana i sirovine će biti povučeni iz prodaje, a kazne za pravne osobe kreću se od 2.000 eura.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније