Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B.

13. 04. 2019. 15:10 >> 15:10

KUKAN PORUČIO

EU da bude čvršća i odlučnija u dijalogu

Šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kritikovao je Evropsku uniju (EU) zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine i ocijenio da će njihov dogovor biti posao za nasljednika Federike Mogerini.

 

On smatra da u ovom mandatu Evropske komisije (EK) za to više nema vremena.

"Izvinjavam se Mogerini, ali EU je jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu. Ovakvi pregovori mogu da uspiju samo ako pokažete snažno liderstvo. EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu, da bolje predviđa događaje i reaguje na njih", smatra Kukan.

Slovački diplomata kaže da nije optimista u pogledu brzog sporazuma Beograda i Prištine, ocjenjujući da nametanje rokova nije od pomoći, upozoravajući da se "ne može ni pregovarati unedogled".

"Mnogo toga će zavisiti od ličnhosti novog visokog predstavnika i koliko će aktivno preuzeti ulogu posrednika u dijalogu", kaže Kukan, ocenjujući da je dijalog već predugo blokiran bez adekvatne reakcije EU da se situacija promijeni, prenosi RTS.

On smatra da bez snažnog spoljnog pritiska i liderstva EU nije moguć napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Kukan, koji se neće kandidovati za novi mandat na izborima u maju, najavio je za 29. maj vanredni sastanak spoljnopolitičkog odbora EP na kojem će komesar Johanes Han predstaviti godišnji izveštaj EK o Srbiji i drugim zemljama regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније